Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

H τουρκική ΜΙΤ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας, κληθέντες για εξέταση στην Επιτροπή Παρανόμων Παρακολουθήσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανέφεραν ότι η ΜΙΤ παρακολουθεί επισταμένως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρα τους Τούρκους πολίτες. Η ως άνω επιτροπή κάλεσε τρεις διευθυντές της ΜΙΤ, οι οποίοι κατέθεσαν ότι τα αρμόδια τμήματα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, με άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα παρακολουθούν και υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες φυσικών προσώπων για να εντοπίσουν κινήσεις που γίνονται στους τομείς των εγκλημάτων εναντίον του κράτους, της κατασκοπείας και της διαρροής κρατικών μυστικών.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσαν ότι τα αρμόδια όργανα της ΜΙΤ παρακολουθούν Facebook το Twitter και άλλα παρόμοια δίκτυα, πάντα μέσα στα πλαίσια των νόμων. Πάντως, οι διευθυντές της ΜΙΤ κατέθεσαν ότι δεν κάνουν υποκλοπές πεδίου μέσω οχημάτων και ότι δεν παρακολουθούν του βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατέθεσαν επίσης ότι σοβαρή πηγή διαρροής πληροφοριών και κρατικών μυστικών είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που πετιούνται στα σκουπίδια, τους οποίους μπορεί κάποιοι να τους πάρουν και να αλιεύσουν τις πληροφορίες και τα έγραφα που υπάρχουν ακόμα και σε χαλασμένους ΗΥ.

Τέλος ανέφεραν ότι είναι δυνατή η υποκλοπή κινητού τηλεφώνου μέσω προγράμματος που στέλνεται με SMS, ενώ τόνισαν ότι τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. Περιττό είναι φυσικά να πούμε ότι η ΜΙΤ δεν παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα, όπου λέει τον πόνο του ο κάθε πικραμένος, έστω και αν πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

infognomon


Σημ Εν Κρυπτώ: Και για να μην νομίσουν κάποιοι ότι οι γείτονες ανακάλυψαν τον τροχό, παραθέτουμε ορισμένα
ενδεικτικά άρθρα για την αξιοποίηση των social media από υπηρεσίες πληροφοριών, και μια ενδιαφέρουσα μελέτη του "Mediterranean Council for Intelligence Studies" σχετικά με την χρήση τους ως ισχυρότατου εργαλείου συλλογής πληροφοριών από ανοικτές πηγές (OSINT).
1)GCHQ to trawl Facebook and Twitter for intelligence
2)Intelligence agencies step up the Twitter and Facebook trawling
3)British Intelligence Agency Recruits via Twitter and Facebook
4)CIA's 'vengeful librarians' track Twitter, Facebook
5)Social media “Tactical intelligence collection”