Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Η Τουρκία εξετάζει την προμήθεια επιπλέον μαχητικών F-16

Η Τουρκία εξετάζει την προμήθεια επιπλέον μαχητικών F-16 (Τουρκική Πολεμική Αεροπορία)Η Τουρκία, μετά την επένδυση περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού F-35, φαίνεται ότι έχει απωλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό της. Ο λόγος: Το ακόμη άγνωστο μέγεθος των πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι να ακολουθήσουν.
Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς συνεργάτες στην πολυεθνική κοινοπραξία Joint Strike Fighter (JSF), αλλά πολλές σημαντικές διαφορές με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή σε αυτό το τεράστιο πρόγραμμα έχουν αποδυναμώσει την τουρκική σχέση, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.


Η Τουρκία σχεδίαζε αρχικά να προμηθευτεί τουλάχιστον 100 αεροσκάφη του τύπου.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την αναβολή για την αγορά των δύο πρώτων F-35. Ο λόγος που αναφέρθηκε ήταν η "αύξηση του κόστους και οι τεχνολογικές αποτυχίες". Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας έχει ενισχύσει τον κατάλογο των εταιρικών χωρών του προγράμματος που παραμένουν δύσπιστες απέναντι στα αμερικανικά σχέδια.
Τον Δεκέμβριο, ο Καναδάς απείλησε να επανεξετάσει την αγορά του F-35.
Λίγο μετά από αυτό, ακολούθησε η Αυστραλία, λέγοντας ότι θα αγοράσει 24 αεροσκάφη από την Boeing. Οι ευρωπαίοι εταίροι Βρετανία και η Ολλανδία εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα στις παραγγελίες τους και αμφισβητούν το αυξανόμενο κόστος. Επίσης, η Ιταλία μείωσε την αρχική προμήθεια κατά 30% πέρυσι, ως μέρος μιας ευρύτερης μείωσης των κρατικών δαπανών.
Ο αξιωματούχος Steve O'Bryan της Lockheed Martin, ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ότι από το 2020 περίπου, η εκτίμηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ένα αεροπλάνο, με τον κινητήρα και όλο τον εξοπλισμό της αποστολής , είναι να κοστίζει περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια. "Αυτό είναι καλύτερο από οποιαδήποτε μαχητικό τέταρτης γενιάς εκεί έξω σήμερα, όσον αφορά το κόστος," δήλωσε ο ίδιος
Αυτό είναι μια ανακούφιση, αλλά η Άγκυρα ζητά μια επίσημη εγγύηση. Πρόσφατα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ζήτησε εγγυήσεις κόστους από την κοινοπραξία JSF. Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι θα ήταν έκπληξη αν σε αυτό το στάδιο υπάρξει δέσμευση σε οποιαδήποτε τιμή, όταν υπάρχουν πολλά άγνωστα στο πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που είναι σε αυτή την θέση. Οι άλλοι εταίροι είναι επίσης δύσπιστοι όσον αφορά τις διακυμάνσεις των εκτιμήσεων κόστους, και της γενικής τάσης προς τα πάνω.
Σε ένα άλλο επίμαχο θέμα, η Τουρκία απαιτεί να αποκτήσει τους πηγαίους κωδικούς λογισμικό που οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να μοιραστούν μαζί της. Η Τουρκία ανακοίνωσε Μάρτιο του 2011 ότι είχε την παραγγελία της για 100 αεροσκάφη σε αναμονή, λόγω της συνεχιζόμενης αμερικανικής άρνησης στο θέμα του πηγαίου κώδικα. Η Άγκυρα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του F-35 δεν είχαν αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα και ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί το αεροσκάφος.
Σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, οι περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρησιακές ανάγκες και τον προγραμματισμό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια. Τούρκοι αξιωματούχοι απέκλεισαν μια πιθανή προμήθεια του Eurofighter Typhoon, αλλά η Άγκυρα θα μπορούσε να εξετάσει μια επιπλέον αγορά του F-16.

fox2magazine