Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Η πλειοψηφία των Ιταλών ψήφισε κατά του ευρώ – Αποτέλεσμα χαστούκι σε Γερμανία και Βρυξέλλες

Μεγάλο «χαστούκι» στον γερμανικό ηγεμονισμό και την πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των Βρυξελλών απέναντι στην κρίση χρέους, έδωσαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι με το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μόλις για 0,42% εξασφάλισε την πρωτιά, "έχασε" τη Γερουσία, ενώ ο «εκλεκτός» του Βερολίνου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καταβαραθρώθηκε.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η μεγάλη έκπληξη Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσαν ποσοστό 54,67% και 174 έδρες στη Γερουσία. Το άθροισμα των ποσοστών τους «δείχνει» πώς η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ, που θεωρούν ότι τους έφερε σε αυτή την οδυνηρή οικονομική κατάσταση, όπως και η εμμονή των Ευρωπαίων στη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζεται σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών «διέψευσε» κάθε exit polls και συντριπτικά έδειξε πώς οι Ιταλοί απορρίπτουν την πολιτική της λιτότητας που θέλει να επιβάλει η Γερμανία και οι Βρυξέλλες. Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων στη Βουλή, η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι έλαβε 29,55%, ο Συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 29,13%, το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%. Στη Γερουσία, η συμμαχία Μπερσάνι έλαβε 31,61% και 113 έδρες, ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% και 116 έδρες, το κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 23,79% και 58 έδρες και ο πόλος Μόντι για την Ιταλία 9,14% και 16 έδρες.

Η έστω και οριακή επικράτηση του ηγέτη της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τον τρόπο που οι Ιταλοί θέλουν να πορευτούν απέναντι στην κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση των Ιταλών πολιτών είναι το ποσοστό που πήραν οι ανταγωνιστές του Μπερσάνι και ειδικότερα ο «εκλεκτός» των Γερμανών Μάριο Μόντι. Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής ενός κινήματος τεχνοκρατών, που θέλησαν να επιβάλλουν στη γείτονα χώρα οι Ευρωπαίοι παράγοντες, συγκέντρωσε ποσοστό 10,56%.

Για εκείνο όμως που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες είναι τα ποσοστά που έλαβαν ο «εχθρός» των κυβερνήσεων της Ευρωπαικής Ένωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο κωμικός, «πρωτάρης» στην πολιτική Μπέπε Γκρίλο. Ο Καβαλιέρε» έχει υποσχεθεί πως θα «δώσει» πίσω αρκετούς από τους φόρους που έχουν πληρώσει οι Ιταλοί φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια και τάχθηκε κατά του ευρώ. Ο δε Μπέπε Γκρίλο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία είναι ένας άνθρωπος που ζητάει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερής διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ακόμα, ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).

Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως βάζει σε περιπέτειες την Ιταλία ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το κόμμα του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι αφού συνέλθει από το «σοκ» που υπέστη με την άνοδο των ποσοστών Μπερλουσκόνι και Γκρίλο θα λάβει την εντολή και θα επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης πιθανότατα με μία προσέγγιση προς το κόμμα Κίνημα των 5 Αστέρων.

Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται να το φυσάνε και να μην κρυώνει… Βλέπουν την κατάρρευση του… ηγεμονισμού τους.


defencenet