Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ «ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΑ > Ανάμεσα στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και στις απολύσεις

Έναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ υπάρχει και το άγχος για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Η πρόοδος της χώρας και της ομαλής χρηματοδότησης, συναρτάται άμεσα με την επιτυχία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η πίεση που φαίνεται ότι θα ασκήσει η τρόικα σχετικά με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, απειλεί να τορπιλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν ανοικτά θέματα όπως αυτά της αποχώρησης των 25.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα και της μείωσης του κατώτατου μισθού.

Ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά προβληματισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει πάρα πολλά ζητήματα, ειδικά και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η καταστροφή, λένε όσοι γίνονται αποδέκτες αυτών των εκτιμήσεων, είναι να υπάρξει εντατικοποίηση των ρυθμών από την κυβέρνηση και παράλληλα να σταματήσει η αντιπολίτευση την προσπάθεια, όπως τονίζουν, υπονόμευση της χώρας, αφού ουσιαστικά τορπιλίζουν την προσπάθεια για σωτηρία.

Ο πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής χθες βράδυ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έθεσε το θέμα της αναγκαίας στήριξης και από το ΣΥΡΙΖΑ της εθνικής προσπάθειας, αλλά διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Δεν αποκλείεται ο ίδιος να μιλήσει δημόσια και πάλι για το θέμα αυτό, δηλαδή για την ανάγκη ειλικρινούς και σταθερής στήριξης της κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, φέρεται να έχει πει πως υπουργικοί καυγάδες και κομματικές αντιπαραθέσεις δεν νοούνται την ώρα που έχει στεγνώσει η αγορά, που η ανεργία έχει εκτοξευτεί, και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση.

Σταθερή άποψη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί το επόμενο φθινόπωρο μπροστά σε διλήμματα. Και γι’ αυτό προ ημερών είπε σε μια ομάδα βουλευτών του κόμματός του, ότι πρέπει η κυβέρνηση να αντέξει έως τα μέσα του καλοκαιριού, με την προοπτική από τον Σεπτέμβριο να… απογειωθεί.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη περίοδο και τα περιθώρια στενεύουν, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινώνεται.

«Ό, τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και πριν το καλοκαίρι» ακούγεται όλο και πιο συχνά από υπουργούς και κομματικά στελέχη, και κατ’ αυτόν η επόμενη περίοδος, χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» και η μάχη με την κυβέρνηση θα στραφεί σε μεταρρυθμίσεις «χωρίς συμβιβασμούς».

Ο κρίσιμος χαρακτήρας της επόμενης περιόδου, δεν αφορά μόνο τη ΝΔ ως κόμμα, αλλά έχει σημασία και άμεση σχέση με την ίδια την προοπτική της χώρας, λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Ιωάννης Μαρτέλλος
http://newpost.gr/post/194681/anamesa-sto-apotelesma-ton-italikon-eklogon-kai-stis-apoluseis/#sthash.tUccg2cm.dpuf