Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

T-LORAMIDS: Μια ακόμη τουρκική μακέτα

Η Τουρκία δεν συνεχίζει το διεθνή διαγωνισμό για το πρόγραμμα T-LORAMIDS, υπέρ της ανάπτυξης ενός εθνικού συστήματος αεράμυνας της ίδιας κατηγορίας με τη βοήθεια μιας από τις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορές στο διαγωνισμό.
Τα τουρκικά αμυντικά προγράμματα έχουν αποδείξει συχνά μη ρεαλιστικά πεδία εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, τα προγράμματα συχνά κλιμακώνονται προς τα πίσω.
Οι Τούρκοι είναι γνωστοί στη διεθνή αγορά για τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στη μεταφορά τεχνολογίας, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη πολλών έργων. Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει κερδίσει τη φήμη ως ένας δύσκολος και απρόβλεπτος πελάτης για τις ξένες εταιρίες, οι οποίες συχνά διαπιστώνουν ότι οι αρχικοί παράμετροι και κανόνες έχουν αλλάξει στο μέσο του προγράμματος.
Ακριβώς ένα τέτοιο αμυντικό πρόγραμμα ασυμμετρίας φιλοδοξιών και δυνατοτήτων είναι αυτό της προμήθειας μιας σύγχρονης επίγειας αεράμυνας.
Η Τουρκία δεν συνεχίζει το διεθνή διαγωνισμό για το πρόγραμμα T-LORAMIDS, υπέρ της ανάπτυξης ενός εθνικού συστήματος αεράμυνας της ίδιας κατηγορίας με τη βοήθεια μιας από τις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορές στο διαγωνισμό, λέει τώρα η Άγκυρα.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (SSM), συνεδρίασε στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επιλέξει έναν ανάδοχο για την προσφορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος T-LORAMIDS. Η επιτροπή, για άλλη μια φορά, δεν επέλεξε ανάδοχο.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να ακυρώσει εντελώς το εδώ και έξι χρόνι εξελισσόμενο πρόγραμμα, μετά την προσφορά του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη στην Τουρκία για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έξι συγκροιτημάτων Patriot, με το πρόσχημα της προστασίας έναντι απειλών από τη Συρία.
Το Jane's Defence Weekly διευκρινίζει, επικαλούμενο πηγές της τουρκικής βιομηχανίας, ότι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την άρνηση της αγορςά 12 πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, υπέρ της από κοινού ανάπτυξης ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας με μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όπως το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει το σύστημα Patriot στην Τουρκία, η χώρα στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να προστατεύονται από τις εναέριες απειλές, δίνοντάς στην εθνική αμυντική βιομηχανία τον απαραίτητο χρόνο χρόνο για την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Τουρκία φιλοδοξεί να λάβει πλήρη πρόσβαση στην ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών - μια σημαντική αιτία του αδικαιολόγητα παρατεταμένου χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού.
Η Υπογραμματεία της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά στις αρχές του Μαρτίου 2007 ένα αίτημα για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα T-LORAMIDS ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2009, το έργο βιώνει συνεχώς καθυστερήσεις.
Οι διαγωνιζόμενοι είναι η αμερικανική κοινοπραξία Lockheed Martin/Raytheon με τιςεκδόσεις Patriot PAC-2 και PAC-3, η κινεζική εταιρεία CPMIEC με το σύνολο HQ-9 (εξαγωγική ονομασία FD-2000), η ρωσική Rosoboronexport με το S-300VM (Antey-2500) και η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam με μια πρόταση στη βάση του Aster-30.
Σύμφωνα με το Jane's, τώρα οι αξιωματούχοι του Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα συζητούν με τους τέσσερις πλειοδότες το ενδεχόμενο της από κοινού ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκτελεστική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα τον Μάρτιο.
»»» Κομβικής σημασίας η απόφαση της Άγκυρας για το T-LORAMIDS
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος της ίδιας κατηγορίας μπορεί να απαιτήσει περισσότερα από 10 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία πρέπει να προμηθευτεί διάφορα συστήματα για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες. Πιθανόν να αγοράσει αυτά τα συστήματα αεράμυνας απο την εταιρία που θα επιλεγεί για την υλοποίηση του προγράμματος της από κοινού ανάπτυξης.

fox2magazine