Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Silent Eagle για την Πολεμική Αεροπορία - για την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου

Silent Eagle - αυτό δεν φταίει σε τίποτε
Όπως διαβάσαμε εμείς, έτσι σίγουρα θα διαβάσατε και εσείς όλες τις προηγούμενες μέρες και βδομάδες το πλήθος δημοσιευμάτων για την εξοπλιστική καταιγίδα που έρχεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μια περίληψη για το τι έχουμε να αναμένουμε.

Μετά την λύση στο θέμα της παραλαβής των υποβρυχίων U214 για το Πολεμικό Ναυτικό, τη συνέχιση της παραλαβής των ελικοπτέρων NH90 της Αεροπορίας Στρατού, της αύξησης στο 100% της διαθεσιμότητας του στόλου των C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας και της προμήθειας των πυρομαχικών για τα Leopard, ο νυν Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της παραλαβής κάπου 1000 τεθωρακισμένων από τις ΗΠΑ, δυο ντουζίνες MLRS, περίπου 60 μεταφορικών ελικοπτέρων Black Hawk και τουλάχιστον 24 επιθετικών ελικοπτέρων Apache - παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το ένα Apache που υποσχέθηκε νωρίτερα ο κ.Βενιζέλος. Το θέμα είναι εκ μέρους μας υπό διευκρίνιση.
H επικείμενη επίσκεψη του κ.Σαμαρά στο Κατάρ δημιουργεί το κλίμα παραλαβής από το Κατάρ 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Mirage 2000-5, ενώ η προηγηθείσα επίσκεψη του κ.Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες σφράγισε την προμήθεια κάπου 40 μαχητικών F-15.
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος επανέφερε και το ζήτημα των ρωσικών BMP-3. Το ότι θα το κάνει, σας το υποσχεθήκαμε εμείς. Για τους φίλους των S-300, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και φέτος βολή στην Κρήτη, ενώ η «ενεργειακή κερκίδα» δεν χρειάζεται επίσης να ανησυχεί: Το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν θα διοχετευτεί μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, μια και είναι η μικρότερη απόσταση, και χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα για δαπάνες στο δίκτυο μεταφοράς.
Το τελευταίο και σημαντικότερο, μια και διανύουμε «ημέρες Ιμίων» - οι βραχονησίδες που από τον Ιανουάριο του 1996 δεν είναι άλλο ελληνική επικράτεια, διαβάζουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας επιθυμούν την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.