Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

H Τουρκική Ακτοφυλακή παρέλαβε το πρώτο CN-235 Meltem II

Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους CN-235 για την Τουρκική Ακτοφυλακή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος Meltem II. (Thales)
H Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο του προγράμματος Meltem II. Το αεροσκάφος CN-235 θα λειτουργεί για την Τουρκική Ακτοφυλακή από την αεροπορική βάση της Σμύρνης.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεςι της ΤΑΙ στην Άγκυρα, το αεροσκάφος παραδόθηκε επίσημα από αξιωματούχους της εταιρίας Thales.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Idris Naim Sahin , ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τον κύριο ανάδοχο Thales για την "προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών, η οποία θα επιτρέψει την Ακτοφυλακή να εκτελεί τα καθήκοντά της περιπολίας 120 μίλια από την ακτή" - αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της γαλλικής εταιρίας.
Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με το σύστημα AMASCOS της γαλλικής εταιρίας Thales, το οποίο θα παρέχει στην Τουρκιή Ακτοφυλακή προηγμένες λειτουργίες για να ελέγχει καλύτερα την οικονομική ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
Η εταιρία Thales είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος Meltem II, το οποίο προβλέπει την προμήθεια έξι αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας για το Πολεμικό Ναυτικό και τρία αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης για την Τουρκική Ακτοφυλακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια του Τουρκικού Ναυτικού πρόσθετων συστημάτων θαλάσσιας περιπολίας που θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος ATR-72 (ASW). Όλα τα συστήματα βασίζονται στο AMASCOS της Thales.
Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους για την Τουρκική Ακτοφυλακή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος Meltem II, ακολουθούμενο από την παραλαβή τεσσάρων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας από το Τουρκικό Ναυτικό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.