Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Σφακιανάκης: Η μετεγγραφή της λίστας Λαγκάρντ από CD σε USB αλλοίωσε τα ίχνη

Έκθετο αφήνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο προϊσταμένος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για «διάθεση αλλοίωσης των στοιχείων».   
Ο προϊσταμένος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέθεσε προκειμένου να εξηγήσει εάν από το USB μπορεί να εντοπιστεί η ημερομηνία αλλοίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τροποποιήσει ημερομηνίες και στοιχεία τρέχοντας ένα απλό πρόγραμμα και κανένα εγκληματολογικό εργαστήριο δεν θα μπορούσε να βγάλει άκρη. Γιατί έγινε η μετεγγραφή από cd σε usb; Έγινε γιατί το cd δεν αλλοιώνεται, κρατά όλα τα ίχνη, ενώ το usb αλλοιώνεται».

Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σφακιανάκης πρόσθεσε πως «δημιουργεί ερωτηματικά η δημιουργία του δεύτερου usb από το οποίο δεν θα ξέρουμε ούτε πότε ανοίχτηκε ή σε ποιο γραφείο. Αν δεν έχω το πρώτο δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με το δεύτερο».

Ερωτηθείς εάν η μετεγγραφή από cd σε usb και από usb σε usb δείχνει διάθεση αλλοίωσης στοιχείων ο κ. Σφακιανάκης απάντησε καταφατικά. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να βγάζαμε κάποια συμπεράσματα αν είχαμε και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους έγιναν οι εγγραφές.

Τον κύκλο των καταθέσεων άνοιξε ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας στην κατάθεση του, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε έλαβε στα χέρια του το επίμαχο cd, ενώ ενημερώθηκε από τον διεθνή Τύπο για την ύπαρξη της λίστας.

Τότε, διερευνώντας την υπόθεση επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του ωστόσο παραπέμφθηκε για διευκρινίσεις στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Μπίκας τόνισε ότι αμέσως ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη της λίστας, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός στο ότι η υπηρεσία (ΕΥΠ) πλήρωσε για να πάρει στα χέρια της το εν λόγω αρχείο διαψεύδοντας τα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς σε σχετικά δημοσιεύματα.

Μετά τον κ. Μπίκα κατάθεσε και ο Θεόδωρος Φλωράτος, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ που παρέλαβε τη λίστα στις 21/12/2012. «Μπέρδεψα τα ονόματα των πρεσβευτών εννούσα τον κ. Χαλαστάνη και όχι τον κ. Κλη όταν αναφερόμουν στην παραλαβή τη λίστας από τους γάλλους. Όταν είδα τα δημοσιεύματα από την κατάθεση μου στην οποία ενέπλεκα τον κ. Κλη επικοινώνησα με το μέλος της τριμερούς αποστολής στη Γαλλία που φέραμε τη λίστα στις 21/12/2012 ο οποίος επισήμανε το λάθος μου. Μου τόνισε μάλιστα ότι στο έγραφο παράδοσης αναφέρεται το όνομα του κ. Χαλαστάνη» είπε ο κ. Φλωράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή προσανατολίζεται στο να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές το έγγραφο αυτό.

Επίσης ο κ. Φλωράτος ανέφερε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο της λίστας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 θα ολοκληρωθεί περίπου σε έξι μήνες.

Στην Προανακριτική Επιτροπή κατέθεσε στη συνέχεια ο Εμμανουήλ Σκαρμέας, από το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα, ενώ αυτή την ώρα καταθέτει η Σμαράγδας Πιτένη, μέλος της αποστολής που παρέλαβε το Δεκέμβριο του 2012 το CD.

Χ.Κ.
newpost