Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία

Τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά βλήματα τύπου SA-17 της Συρία, όπλα που είναι σε θέση να
H Ιερουσαλήμ δεν έχει κανένα σχόλιο υπόλοιπο μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε μια φάλαγγα φορτηγών στη Συρία. Η σύμμαχος Ουάσιγκτον έλαβε θέση: Η νυχτερινή επίθεση σημειώθηκε στα σύνορα με το Λίβανο, δήλωσαν εκρόσωποι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το βράδυ της Τρίτης ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ένα κομβόι φορτηγών στη Συρία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επίθεση τώρα. Αυτή έλαβε μέρος σε συριακό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.
Το φορίο αναφέρεται ως ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά βλήματα τύπου SA-17, όπλα που είναι σε θέση να "αναμειγνύουν εκ νέου στρατηγικά τις κάρτες" στα χέρια των εξτρεμιστικών ομάδων.
Η Ρωσία έχει προμηθεύσει τη Συρία με οκτώ τάγματα (δύο ταξιαρχίες) του μέσου βεληνεκούς αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος Buk-M2E για περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η Συρία ήταν ο πρώτος πελάτης για αυτή την τροποποίηση του συστήματος. Η ανάδοχος της σύμβασης είναι η Almaz-Antey. Τα πρώτα δύο τάγματα απεστάλησαν στη Συρία το 2010, πιθανώς δύο ακόμη το 2011, με την ολοκλήρωση των αποστολών να έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2012-2013.
Η ακριβής ώρα, ή η ακριβής τοποθεσία της αεροπορικής επιδρομής δεν αποκαλύφθηκαν, όπως και το γεγονός για τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας αρχικά δεν ανέφεραν τίποτε, την Τετάρτη το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ επιτέθηκαν σε στόχους στην επαρχία της Δαμασκού. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο, αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων AP και Reuters για το στόχο της επίθεσης. Προηγουμένως, η Βηρυτός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο.
Στο ίδιο το Ισραήλ, όπου όλα τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν υπό καθεστώς στρατιωτικής λογοκρισίας, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν μεταδώσει αυτό που ανέφεραν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την επίθεση.
Μια πηγή μεταξύ των ανταρτών της Συρίας, δήλωσε ότη η επίθεση έγινε τις πρωινές ώρες (0430 GMT) σε ένα ορεινό μονοπάτι περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του σημείου που ο κύριος οδικός άξονας Δαμασκού-Βηρυτού διασχίζει τα σύνορα. Ο στόχος ήταν πιθανότατα υψηλής τεχνολογίας αντιαεροπορικά και αντιαρματικά βλήματα, αλλά όχι χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν φορτωθεί από μια βάση της διοίκησης αεράμυνας της Συρίας.
Πιο πρόσφατα, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τα χημικά όπλα του καθεστώτος της Συρίας, τα οποία θα μπορούσαν πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή άλλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Αν η ριζοσπαστική ισλαμική Χεζμπολάχ φέρει στην κατοχή της τα αντιαεροπορικά βλήματα τύπου SA-17, περισσότερο γνωστά ως BUK-M2, αυτό θα αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, πιστεύουν οι εμπειρογνωμόνες. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει το Ισραήλ από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιθέσεων στο Λίβανο.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 στο Λίβανο, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν αντιμετώπισε κάποια σοβαρή απειλή, αλλά το Ναυτικό αιφνιδιάστηκε όταν ένας πύραυλος έπληξε ένα πλοίο, ενώ τα άρματα μάχης του Στρατού υπέστησαν σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους.
Σημειώνεται ότι τελευταίο θύμα των συριακών SA-17, με μια πιθανολογούμενη εμβέλεια περί τα 50 χιλιόμετρα, υπήρξε ένα μαχητικό Phantom της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.