Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΠΓΔΜ > Παπαδοπούλου: Αδιάλλακτα τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο η ΠΓΔΜ δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της, ανέφερε η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Γραγκιάνσκι» (Gragjanski). «Φαίνεται ότι η ηγεσία στη χώρα σας αρνείται να καταλάβει ότι και αυτή πρέπει επίσης να κάνει συμβιβασμό ώστε να συναντηθούμε στο μέσον του δρόμου. Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένεις και να προσπαθείς να πείσεις την κοινή γνώμη ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η αποδοχή της στάσης σου εκ μέρους της Ελλάδας.

Στο κάτω- κάτω, το ζήτημα της ονομασίας είναι το ακριβές αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποχρέωση που έχετε ήδη αναλάβει με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, σημείωσε ότι εξαιτίας του αδιεξόδου, η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα ακόμη μία πρωτοβουλία, το Μνημόνιο Κατανόησης που προτάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως όπως επισήμανε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει λάβει απάντηση από τα Σκόπια στα ουσιαστικά σημεία αυτής της πρότασης.

Σημείωσε ότι είναι καιρός πλέον να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.«Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση θα συνιστούσε απτή απόδειξη σχέσεων καλής γειτονίας που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στη χώρα σας μια νέα αρχή, χωρίς βάρη και μια ενταξιακή διαδικασία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε σκιά» πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.

«Το ζήτημα βρισκόταν τότε ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και η χώρα σας διέθετε μια ισχυρή, νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να κάνει ένα σημαντικό βήμα. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Αντιθέτως, γίναμε μάρτυρες μιας αύξησης της εθνικιστικής ρητορικής και διαδοχικών προκλήσεων, που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προφανώς, όλα αυτά συνιστούν περισσότερο εμπόδια παρά αρωγούς αναφορικά με τις προοπτικές της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαπραγματευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

ΕΘΝΟΣ