Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι επιπτώσεις για τη Βουλγαρία θα είναι καταστροφικές

Ο Νικολάι Μλαντένοφ εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014-2020 και του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τα χρήματα για το οποίο δεν εξασφαλίζονται από τον κοινό προϋπολογισμό, αλλά βάσει συμφωνίας στα παλίσια της ευρωζώνης.
Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο διαχωρισμός που φάνηκε ξεκάθαρα στην Σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό την προηγούμενη εβδομάδα, έχει προκληθεί από τους οικονομικούς περιορισμούς σε περίοδο κρίσης.
«Όταν τα χρήματα είναι λιγότερα και οι λεγόμενες πλούσιες χώρες λένε: "Κοιτάξτε, εμείς στις χώρες μας κάνουμε περικοπές στους μισθούς, στον προϋπολογισμό κτλ., δεν μπορεί να μην περικόψουμε δαπάνες και στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τα χρήματα που προορίζονται για τις καινούργιες χώρες-μέλη γίνονται λιγότερα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός τόνισε ότι για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό το επιχείρημα της Βουλγαρίας "περί της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, διότι τα χρήματα που χάσαμε μέσα σε δύο χρόνια από το προηγούμενο πρόγραμμα λόγω διαφθοράς και λοιπών προβλημάτων, δε θα μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε".
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής για να τεθούν εκτός λειτουργίας οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» είναι λιγότερα - 250 αντί 380 εκατομμύρια ευρώ – ο Μλαντένοφ εξήγησε ότι υπήρχε κίνδυνος λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς οι υπόλοιπες χώρες να συμφωνήσουν με το μεγαλύτερο ποσό, αλλά μετά το 2020 να σταματήσουν οι πληρωμές. Ταυτόχρονα η διαδικασία με την οποία θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι αντιδραστήρες θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κίνδυνος αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί και τώρα ο σκοπός είναι να εξασφαλιστούν αρκετά χρήματα μέχρι το 2020, ενώ στις διαπραγματεύσεις γύρω από το επόμενο πλαίσιο του προϋπολογισμού να προβλεφθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.
Ο Νικολάι Μλαντένοφ υπενθύμισε ότι το 2018, δηλαδή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων γύρω από το πλαίσιο του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, η Βουλγαρία θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό θα είναι καλό για τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών όμως υπογράμμισε ότι η θέση αυτή θα αποτελεί και μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Από την 1 Ιανουαρίου του 2013 ξεκινάει η προετοιμασία για την προεδρία αυτή, "διότι 4 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά στην ουσία δεν είναι καθόλου πολλά, αφού η χώρα θα έχει την ευθύνη για όλη την Ευρώπη, και μάλιστα σχετικά με θέματα που είναι πολύ σημαντικά για τη Βουλγαρία".