Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει στα «τυφλά» αθώους πολίτες

Μια επίθεση κατά Κούρδων ανταρτών - όπως ο τουρκικός στρατός κάλεσε την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι. Ωστόσο, δεν ήταν μαχητές του ΡΚΚ που δέχτηκαν το ατσαλένιο χαλάζι των μαχητικών F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά νέοι άνθρωποι, λαθρέμποροι, όπως χιλιάδες άλλοι στην περιοχή αυτή. Σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Μία μακρά σειρά από πτώματα, όλα τυλιγμένα σε υφάσματα και χαλιά, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν συνολικά 35 νεκροί, παλιά φθαρμένα παπούτσια. Αυτό που δεν φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε η περιφερειακή πύλη ειδήσεων «Yuksekova» στο Διαδίκτυο, είναι τα πρόσωπα των νεκρών.


Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών.

Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Μία μακρά σειρά από πτώματα, όλα τυλιγμένα σε υφάσματα και χαλιά, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν συνολικά 35 νεκροί, παλιά φθαρμένα παπούτσια. Αυτό που δεν φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε η περιφερειακή πύλη ειδήσεων Yuksekova στο Διαδίκτυο, είναιτα πρόσωπα των νεκρών. Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών.
Είναι θύματα μιας επίθεσης από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αργά την Τετάρτη το βράδυ, στην περιοχή των τουρκο-ιρακινών συνόρων, στην επαρχία Σιρνάκ. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, λίγο πριν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη αναγνώρισης εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης για την ανίχνευση στο σκοτάδι της νύχτας, έστειλαν εικόνες μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, η οποία προέρχονται από το Ιράκ - κινούνταν προς τα τουρκικά σύνορα.
Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το αεροδρόμιο στο Ντιγιαρμπακίρ απογειώθηκαν στη συνέχεια και λίγο αργότερα ξεκίνησε ο βομβαρδισμός.
Η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα για τη διέλευση των Κούρδων μαχητών από τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ. Ως εκ τούτου πρέπει να υποθέσουμε ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αντιλήφθηκε την ομάδα ως μια μια διείσδυση του PKK. Αξιωματικός του τουρκικού στρατού ανέφερε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Zaman» ότι αυτό τους οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα.
Οι νεαροί λαθρέμποροι έφερναν φτηνό πετρέλαιο από το Ιράκ
Στην πραγματικότητα, ήταν άοπλοι λαθρέμποροι, σε νεαρή ηλικία. Ένας από τους λίγους επιζώντες από την ομάδα, ο Servat Encü, είπε στο «Internet Haber» την ιστορία του: Ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης από κοινού από τρία χωριά κοντά στα σύνορα, Ortasu, Gülyazi και Santiye, έτσι ώστε να μεταφέρουν φθηνό πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία. Τα μεσάνυχτα, η ομάδα ήθελε να είναι σπίτι και πάλι. Ακόμα πριν φτάσουν στα σύνορα, μαχητικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν από πάνω τους και τους βομβάρδισαν. «Όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι μου είναι νεκροί.»
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι που έχουν σκοτωθεί φέρουν το ίδιο επώνυμο: Το κουρδικό όνομα Encü. Αυτό επιβεβαιώνει την εκδοχή του Servat Encü ότι ενήργησαν στο πλαίσιο μιας λαθραίας δραστηριότητας, όπως προφανώς οργάνωνε η οικογένεια σε τακτική βάση, για να συμπληρώσει το εισόδημά της.
Ο Hasip Kaplan, ο αναπληρωτής του κουρδικού κόμματος BDP από την επαρχία Σιρνάκ, έριξε μια έμμεση ευθύνη στην στρατιωιτκή ηγεσία. «Ο στρατός γνωρίζει ότι αυτά τα χωριά των συνόρων ζουν κυρίως από το λαθρεμπόριο, θα πρέπει να γνωρίζει, ως εκ τούτου, ότι είναι πολίτες.»
Ο ηγέτης του BDP, Selahattin Demirtas, κατηγόρησε τον στρατό για «μια σφαγή» στα σύνορα. Θέλει να εξασφαλίσει ότι στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας θα υπάρξουν τρεις ημέρες πένθους. Όταν την Πέμπτη το πρωί στρατιώτες θέλησαν να μεταφέρουν τους νεκρούς για αυτοψία στο Ντιγιαρμπακίρ ή την Μαλάτια, ήρθαν σε αντιπαράθεση. Οι χωρικοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα παιδιά τους στο στρατό. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ έδωσε εντολή να πετάξουν επιτόπου ελικόπτερα, για να εξετάσουν οι ιατροδικαστικές τα πτώματα.
Θύματα μιας επίθεσης από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία...
Το περιστατικό έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις σήμερα το απόγευμα στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλεις. Ο κουρδικός λαός είναι θυμωμένος, η περιοχή αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες ακραίο στρες. Από τότε που εχει τερματιστεί από το ΡΚΚ η κατάπαυση του πυρός το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις σε σταθμούς της αστυνομίας και του στρατού. Ο τουρκικός στρατός έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή.
Αυτό που επικρατεί στις επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ είναι ντε φάκτο μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι άνθρωποι συνεχώς συλλαμβάνονται ως συμπαθούντες του PKK, ο στρατός παρά τις χειμερινές καιρικές συνθήκες πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιδρομές. Οι ειδικές δυνάμεις μεταφέρονται με ελικόπτερα, προκειμένου να καταδιώξουν τους μαχητές του ΡΚΚ.
Η περιοχή των συνόρων με το Ιράκ είναι σχεδόν σαν μια εμπόλεμη ζώνη, όπως στη δεκαετία του ενενήντα. Από μια πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος, η Τουρκία φαίνεται πιο μακριά από ποτέ.
fox2magazine