Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία

Στην εταιρεία Apollo Aviation Group με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ κατακυρώθηκε η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου AIRBUS A340-300 με αριθμούς κατασκευαστή (MSN) 235, 239, 280 και 292 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης στο πρόγραμμα Διαύγεια. Τα τέσσερα αεροσκάφη, που παρελήφθηκαν το 1999, πωλήθηκαν στην εξευτελιστική τιμή των $40.4 εκατ. (€31 εκατ.) όταν η εκτιμώμενη αξία τους ανερχόταν στα €180 εκατ. πριν από ένα χρόνο.


Με αυτό το τρόπο, η Πολεμική Αεροπορία έχασε ακόμη μία ευκαιρία για την ανέξοδη απόκτηση ενός πολλαπλασιαστή ισχύος όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ΑΑR) είτε από την μετατροπή των εν λόγω αεροσκαφών στην ΕΑΒ είτε με την ανταλλαγή τους κατόπιν συμφωνίας με την EADS για την απόκτηση σύγχρονων AIRBUS A310 MRTT.

Τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού στο ελληνικό οπλοστάσιο θα προσέφεραν σειρά πλεονεκτημάτων όπως:
1. Εξασφάλιση των οδών επικοινωνίας και της από αέρος υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης χωρίς σχεδιαστικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά της “διαδρομές εισόδου” στην εχθρική ενδοχώρα. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο μέτωπο επιτήρησης για την ΤΗΚ, η οποία θα πρέπει να διαθέσει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών για προστασία ζωτικών στόχων. Επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου φορτίου από τα αεροσκάφη κρούσης.
3. Αύξηση δυνατοτήτων CAP με σχετικά μικρούς αριθμούς μαχητικών και αποδέσμευση α/φών για άλλες αποστολές και διατήρηση μεγίστου αριθμού αεροσκαφών στον αέρα σε περιόδους κρίσης ή σύρραξης.
4. Εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τη κατάργηση προωθημένων αεροπορικών βάσεων, άρα μείωση του λειτουργικού κόστους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δυστυχώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες του υπουργείου Οικονομιών, οι οποίοι προφανώς και αγνοούν ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν αποσύρθηκαν τα Boeing 707/720 της Ολυμπιακής Αεροπορίας και πωλήθηκαν στο Ισραήλ, μετασκευάστηκαν σε ανεφοδιαστικά και πωλήθηκαν στη συνέχεια με κέρδος σε εξωτερικούς πελάτες.
strategyreports