Ωστόσο, το απόγευμα όλα τα τουρκικά πολεμικά (συμπεριλαμβανομένης και της φρεγάτας που εδώ και μέρες παρακολουθούσε την πλατφόρμα της «Noble») εγκατέλειψαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την περιοχή και συγκεντρώθηκαν βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Στην περιοχή του 12 έμεινε μόνο το «Πίρι Ρέις» και το συνοδευτικό (μάλλον πλοίο ανεφοδιασμού).
Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι αυτή η ξαφνική αλλαγή ίσως είναι παροδική ή ενδεχομένως οφείλεται στις παραινέσεις τρίτων χωρών για αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο, συνέχισαν οι ίδιοι κύκλοι, αν στην περιοχή υπάρχουν τουρκικά υποβρύχια.
Κόλλησε στο «G»
Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα στην Τουρκία ότι οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται και στο οικόπεδο 12, πολύ κοντά στην αμερικανική πλατφόρμα. Λεπτομέρειες για την πορεία του πλοίου έδωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών, Χουσεΐν Μπενλί, σημειώνοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που το πλοίο δεχτεί επίθεση από την (;) ε/κ πλευρά, θα επέμβουν αμέσως οι τουρκικές φρεγάτες. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο διεξάγει τις έρευνές του στην περιοχή που όρισε η τουρκική πλευρά ως «G» και που καλύπτει τα οικόπεδα 8 και 9 και τέμνει το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε χάρτη που δημοσίευσε χθες η «Χουριέτ» αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα… οικόπεδα που «έκοψαν» από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος. Σε αυτόν το χάρτη (στη φωτογραφία όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα) φαίνονται τα εφτά σημεία (από το A έως το G, με το τελευταίο να πατάει στο οικόπεδο 12) στα οποία θα διεξάγει έρευνες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων και τα οποία ζώνουν σχεδόν την Κύπρο από τα βόρεια στα νότια με εξαίρεση την Πάφο.
Στα βιαστικά
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του καπετάνιου του «Πίρι Ρέις», Ουμούτ Γενίτσε, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι χρειαζόταν το ερευνητικό πλοίο και ρωτήθηκαν αν μπορούν να ανταποκριθούν. Η απάντηση ήταν θετική και αμέσως τους ρώτησαν πότε μπορούν να αρχίσουν. «Εντός 12 ωρών», απάντησαν, με το «Πίρι Ρέις» να ξεκινά χωρίς να ξέρει ακριβώς για πού. «Πηγαίνετε προς την Κύπρο και θα σας ενημερώσουμε», τους είπαν. Μόλις έφτασαν, τους ενημέρωσαν ότι οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή «G». «Εμείς μέχρι εκείνην τη στιγμή νομίζαμε ότι θα κάναμε έρευνες στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε, λέγοντας πως ακόμα δεν έχουν νέα οδηγία. «Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο οικόπεδο 12, δεν είμαστε εκεί όπου γίνεται η ε/κ γεώτρηση, αλλά είμαστε πολύ κοντά», είπε. Εξήγησε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε Ε/Κ, αλλά ούτε και τουρκικές φρεγάτες. «Δουλεύουμε εδώ και είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες. Αν οι Ε/Κ προσπαθήσουν να επέμβουν, θα το μεταφέρουμε και τα τουρκικά πολεμικά θα επέμβουν», συνέχισε. Οι έρευνες του πλοίου στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθούν σε επτά μέρες και μετά το πλοίο θα επιστρέψει στην Τουρκία. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιοχές με φυσικό πλούτο, τότε μπορεί το «Πίρι Ρέις» να πάει στην περιοχή για δεύτερη φορά για επιφανειακή γεώτρηση.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
29/09/2011 – 11:00
Πέταξε αναγνωριστικό
Πτήση πάνω από το οικόπεδο 12 και πλησίον της πλατφόρμας της «Noble» πραγματοποίησε χθες ένα τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο στρατιωτικού τύπου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π» το εν λόγω αναγνωριστικό αεροπλάνο κινήθηκε προς την Αφροδίτη σε ύψος περίπου 2.200 ποδών. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το αεροπλάνο δεν προσέγγισε την πλατφόρμα πέραν των 2 ναυτικών μιλίων, ούτε και σε ύψος χαμηλότερο των 2.000 ποδών (που είναι το απαγορευτικά όρια που έχουν τεθεί για τις εργασίες της «Noble» για πτητικά μέσα).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο είχε απογειωθεί την Τετάρτη από αεροδρόμιο της Σμύρνης και προσγειώθηκε την ίδια μέρα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ακολούθως χθες το αεροπλάνο απογειώθηκε από τα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει αναγνωριστική πτήση κυρίως πάνω από το οικόπεδο 12 όπου διεξάγονται οι εργασίες της «Noble» επιστρέφοντας στην Τύμπου νωρίς το απόγευμα.Ο «Π» δεν κατάφερε να πληροφορηθεί τον ακριβή τύπο του αεροπλάνου (πέραν του ότι ήταν αναγνωριστικό), ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών μάλλον πρόκειται για αεροπλάνο τύπου «CN235» (αρκετά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ήταν «Phantom RF4E» καθώς δεν υπήρχαν συνοδευτικά μαχητικά όπως συνηθίζεται).
Κοντά και το Πίρι
Όσον αφορά το «Πίρι Ρέις» αυτό συνέχισε και χθες να κινείται από και προς τα οικόπεδα 8 και 12 φτάνοντας κάποια στιγμή το πρωί στην πλησιέστερη, μέχρι σήμερα, απόσταση (μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων) από την πλατφόρμα της «Noble». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε αυτή του την εξόρμηση το ερευνητικό πλοίο έριξε το ειδικό του καλώδιο για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών ενώ στη συνέχεια το μάζεψε καθώς απομακρυνόταν από το οικόπεδο 12. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική φρεγάτα που παρακολουθούσε επί σειρά ημερών την πλατφόρμα και απομακρύνθηκε προχθές το απόγευμα δεν επέστρεψε, ενώ το πλοίο ανεφοδιασμού που συνόδευε το «Πίρι Ρέις» απομακρύνθηκε και τη θέση του πήρε μια τουρκική κορβέτα.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
30/09/2011 – 10:56


