Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Νέο «Σισμίκ» σχεδιάζει να ρίξει στο Αιγαίο η Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου πλοίου υποθαλάσσιων ερευνών. Η αγορά του πλοίου ήδη έχει εγκριθεί από τη γ.γ. Εξοπλισμών αλλά και από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Το κόστος του πλοίου, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρισδιάστατες έρευνες, θα κοστίσει 100εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ηürriyet», το νέο «Σισμίκ» θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού νερού προς τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.


Το πλοίο θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια, το μήκος του θα είναι 90 μέτρα και θα έχει πλάτος 20 μέτρα.

Στρατηγική σημασία
Η τουρκική εφημερίδα «Ηürriyet» γράφει πως στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας τονίζουν ότι η κατασκευή αυτού του ερευνητικού πλοίου έχει και στρατηγική σημασία. «Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως τα χωρικά ύδατα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να μπορέσει να καθοριστεί το εύρος τους, και η προμήθεια αυτού του πλοίου θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι έρευνες για τον καθορισμό του εύρους τους», δηλώνουν οι Τούρκοι.
Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζaman» τονίζει πως «σε σεισμογενείς περιοχές χρησιμοποιούμε και ξένα πλοία. Όμως έχουμε διαπιστώσει πως τα πλοία με ξένη σημαία αποφεύγουν να κάνουν έρευνες σε περιοχές που υπάρχει αμφισβητούμενη κυριαρχία. Επίσης στις έρευνες με ξένα πλοία είναι δύσκολο να γίνουν έρευνες που χρειάζονται μυστικότητα».
Ελεύθερος Τύπος