Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Στο φως οι πρώτες «γκρίζες» ζώνες της συμφωνίας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά να υλοποιείται η συμφωνία για την παροχή και δεύτερης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Με μια διαφορά: τα λεφτά θα προέρχονται από το ...πρώτο πακέτο. Συγκεκριμένα, όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό, η πρώτη δόση της β' φάσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για να εκταμιευθεί εκεί γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, θα είναι ουσιαστικά η έκτη δόση της α' φάσης. Κι αυτό γιατί το σύνολο των κεφαλαίων από το δάνειο των 110 δισ ευρώ, το οποίο δεν πρόλαβε να δοθεί στην Ελλάδα - κάπου 46 δισ ευρώ - θα ενσωματωθεί στο δεύτερο πακέτο βοήθειας.


Κατά συνέπεια, τα "καθαρά λεφτά" του β' πακέτου πέφτουν κάπου στα 60 δισ ευρώ, τα οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά λίγα είναι. Και γίνονται ακόμα περισσότερα αν συνυπολογισθούν και τα περίπου 50 δισ ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.
Έτσι προκύπτει το τελικό άθροισμα των 160 δισ ευρώ, για το οποίο μιλάνε συνεχώς στην Ευρώπη, "ξεχνώντας" όμως ή καλύτερα παραλείποντας να το αναλύσουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων. Η Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καλύπτει έτσι τις δανειακές της ανάγκες τουλάχιστον έως το τέλος του 2019. Κι αυτό συνιστά μια μεγάλη ανάσα για τη χώρα, αλλά και τους δανειστές της.. Υπολογίζεται δε ότι το συγκεκριμένο χρονικό όριο δεν θα χρειασθεί να καλυφθεί καν κι ότι έως το τέλος του 2014 η Ελλάδα θα αρχίσει και πάλι να δανείζεται κεφάλαια από τις ελεύθερες αγορές.
Ο στόχος αυτός θεωρείται και είναι ο σημαντικότερος, γιατί ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από το τούνελ στο οποίο έχει μπει εδώ και περίπου 15 μήνες.
newscode