Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Υπό κατάληψη τα ΕΑΣ από τους εργαζόμενους

Υπό κατάληψη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης των ΕΑΣ,απο χθες το μεσημέρι.Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν λάβει απάντηση από την διοίκηση σε ερώτημα που υπέβαλαν πριν από τρεις μήνες για το εάν θα συνεχίσει ή όχι να τους χορηγείται -πέρα από τις λοιπές νόμιμες αποζημιώσεις- και η επί πλέον αποζημίωση συνταξιοδότησης μέσω ασφαλιστικής εταιρίας. Η δοίκηση των ΕΑΣ με ανακοίνωσή χαρακτηρίζει παράνομη και εντελώς αδικαιολόγητη την κατάληψη δεδομένου ότι:· Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, έχοντας συσσωρευμένα χρέη 1,2 δις ευρώ και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πολύ δύσκολο πλέον να συνεχίσει να εγγυάται νέους δανεισμούς από τις τράπεζες για κάλυψη νέων ζημιών.

· Παρά τις δυσκολίες δανεισμού, με πολύπλευρες προσπάθειες εξασφάλισε τα αναγκαία ποσά για να πληρωθεί το επίδομα άδειας και το 80% της αποζημίωσης του μηνός Αυγούστου, για τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι εργαζόμενοι.

· Γνώρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι το θέμα του ασφαλιστήριου συμβολαίου είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο και επεξεργάζεται νομικά το θέμα μαζί με το νέο μισθολόγιο της εταιρίας, με βάση το άρθρο 19 του ν. 3891/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του ν. 3899/2010.
- Οι λειτουργικές και οικονομικές επιπτώσεις από την κατάληψη και τη διακοπή της λειτουργίας των κεντρικών γραφείων και των εργοστασίων της εταιρίας είναι πολύ σοβαρές με κυριότερη (πέρα από την ασφάλεια αμυντικών θεμάτων) ότι έχει σταματήσει λίγο πριν το τέλος της, μια πολύμηνη διαδικασία εξασφάλισης δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αγορά Α’ υλών για τη συνέχιση της παραγωγής, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και από το οποίο βέβαια θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τους επόμενους μήνες, μέχρι να εισρεύσουν εισπράξεις από την παραγωγή.

- Η διοίκηση κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από κάποια καθυστέρηση στη μισθοδοσία και την ανασφάλεια που αισθάνονται στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.

- Επισημαίνεται όμως ότι ενέργειες που διαταράζουν και διακόπτουν τη λειτουργία της εταιρίας, αυτονόητα χειροτερεύουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για το αύριο της εταιρίας, δηλ το αύριο των εργαζόμενων αλλά και της αμυντικής παραγωγικής δυνατότητας της χώρας και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία και νόμιμα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της εταιρίας.

- Μέχρι σήμερα η διοίκηση έχει καταβάλει όσες προσπάθειες ήταν στις δυνατότητες της για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων.

Κάνοντας το ίδιο και τώρα και με την υπόσχεση ότι μόλις έχουμε απάντηση στο αίτημά τους θα τους ενημερώσουμε, καλούμε όλους εργαζόμενους να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλείται στην εταιρία από την κατάληψη και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.


onalert