Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Έρευνες για ΑΟΖ και χωρικά ύδατα από την Τουρκία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ - Η τουρκική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου πλοίου υποθαλάσσιων ερευνών. Η αγορά του πλοίου ήδη έχει εγκριθεί από την γ.γ Εξοπλισμών αλλά και από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού. Το κόστος του πλοίου που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρισδιάστατες έρευνες θα κοστίσει 100 εκατομμύρια Ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηürriyet το νέο «Σισμίκ» θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο στη Μαύρη θάλασσα αλλά και για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού νερού προς τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το πλοίο θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια το μήκος του θα είναι 90 μέτρα και θα έχει πλάτος 20 μέτρα. Η τουρκική εφημερίδα Ηürriyet γράφει πως, στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας τονίζουν ότι η κατασκευή αυτού του ερευνητικού πλοίου έχει και στρατηγική σημασία. « Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως τα χωρικά ύδατα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να μπορέσει να καθοριστεί το εύρος τους και η προμήθεια αυτού του πλοίου θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι έρευνες για τον καθορισμό του εύρους τους» δηλώνουν οι τούρκοι.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7186