Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Γιατί αρνήθηκε η Λευκωσία τη φύλαξη των φονικών εμπορευματιοκιβωτίων;

Η φονική εκρηξη στην Κύπρο, συγκλόνισε τους πάντες, αλλα εξαγριωσε όσους γνώριζαν την αδιαφορία και τους αστοχους χειρισμούς. Δύο φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότρυνε, γραπτώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», την κυπριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλες χώρες, που είχαν την εμπειρία για την ασφαλή φύλαξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων και την καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου τους, αλλά η Λευκωσία αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ζητήσει να επισκεφθεί την Κύπρο για να επιθεωρήσει τα πυρομαχικά. Ωστόσο η κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση, το αρνήθηκε, γιατί – σύμφωνα με το δημοσίευμα – «δεν ήθελε να δει ο ΟΗΕ τι είχαν μέσα τα εμπορευματιοκιβώτια»!
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι καταγγελίες “καίνε” την κυβέρνηση Χριστοφια και προκαλούν νέα ερωτηματικά.
Αυτο που προκάλεσε την εκλπηξη όλων, ήταν η χρονική στιγμή που συνέβη η έκρηξη, αλλα και μια πληθώρα άλλων γεγονότων.
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κλίντον βρέθηκε σε Τουρκία και Ελλάδα λίγα 24 ώρα μετα την έκρηξη. Κατευθείαν ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση κάνει συνεχώς προκλητικές δηλώσεις για την οικονομία της χώρας, ενώ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος!
Έπειτα ακολουθεί η επιστολή – κόλαφος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον Προεδρο Χριστοφια και στους Πολιτικος αρχηγούς, ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται προ των πυλών του ευρωπαϊκού στήριξης!
Η έκρηξη στη Ναυτική βάση και η καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγο σταθμού του Βασιλικού, κόστισαν στην Κύπρο περί τα 2,5-3 δις ευρώ, πόσο ιδιαίτερα σημαντικό για τα μεγέθη της Κυπρου!
Όπως ξαναγραψαμε στο ΟΛΥΜΠΙΑ, αν η Κύπρος μπει στο μνημόνιο, τότε είναι βέβαιο ότι στόχος θα είναι η επικύρωση της συμφωνίας για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ζητήσει να επισκεφθεί την Κύπρο για να επιθεωρήσει τα πυρομαχικά.
Ωστόσο η κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση, το αρνήθηκε, γιατί – σύμφωνα με το δημοσίευμα – «δεν
ήθελε να δει ο ΟΗΕ τι είχαν μέσα τα εμπορευματιοκιβώτια».

olympia