Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

2,1 δισ. ευρώ για 3 FREMM - O κρίσιμος ρόλος των γαλλικών τραπεζών

Με την τελική χρηματοδότηση ποσού 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία σκάφη FREMM πάει στο ΚΥΣΕΑ η αναγκαιότητα του Πολεμικού Ναυτικού για τις νέες φρεγάτες. Είναι μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ (αρχική για τέσσερα σκάφη, 2,6 δισ. ευρώ), αλλά πρόκειται για την οριστική χρηματοδότηση που δίνεται για το πρόγραμμα που προβλέπει ένα κόστος 700 εκατ. για το κάθε σκάφος. Στο ίδιο επίπεδο θα είναι και η χρηματοδότηση των δύο γαλλικών τραπεζών (BNP, Societe General) προς το ελληνική δημόσιο με το οποίο εξασφαλίζονται οι πόφοι για τη ναυπήγηση των σκαφών.


Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή σταδιακά από την παράδοση του πρώτου σκάφους ή σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ούτε τότε (έξι χρόνια μετά την έναρξη της ναυπήγησης) να υπάρξει νέα χρηματοδότηση.
Πάντα υπάρχει η οption από ελληνικής πλευράς να μην παραλάβει τα σκάφη τα οποία θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και να τα αγοράσει το γαλλικό Ναυτικό αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής τους! Βέβαια με την προϋπόθεση να είναι η ελληνική διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην γαλλική, δηλαδή στην διαμόρφωση που θα έχει σε υπηρεσία το γαλλικό Ναυτικό.
Οι γαλλικές τράπεζες οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους ανακοίνωσαν σήμερα μαζί με τις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες τους την πρόθεσή τους να "σβήσουν" κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν μετά από συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη τους.
"Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα προτείνουν στα διοικητικά τους όργανα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σύμφωνα με τα αποφασισθέντα στις 21 Ιουλίου, και στο ύψος τους συνόλου των ποσών με τα οποία έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα με χρόνο ωρίμανσης έως το 2020, ήτοι περίπου 15 δισ. ευρώ" εξήγησε ο υπουργός.
Ο Φρ. Μπαρουέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, "που επιβεβαιώνει την αποφασιστική θέληση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος να συμμετέχει πλήρως στην κινητοποίηση για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη" .
Το πρόγραμμα των φρεγατών θα εκκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της "περιορισμένης χρεοκοπίας", ελπίζεται εντός του Σεπτεμβρίου.


defencenet