Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Επικεφαλής και πάλι το Mavi Marmara - Στα τέλη Ιουνίου θα αποπλεύσει ο διεθνής στολίσκος για τη Γάζα

Αποφασισμένοι να σπάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα εμφανίζονται οι διοργανωτές της μετάβασης του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνέντευξη τους στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επέτειο της ένοπλης επέμβασης στο Mavi Marmara. «Χαιρετίζουμε με όλη μας την καρδιά την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να λειτουργεί με τρόπο μόνιμο το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο παράνομος αποκλεισμός του Ισραήλ παραμένει σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Πισσίας, συνδιοργανωτής της αποστολής του στολίσκου.

«Το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τη θάλασσά τους και ελέγχει αυστηρά τα αγαθά που μπαίνουν και βγαίνουν στην Γάζα. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να αψηφούμε αυτόν τον αποκλεισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεκαπέντε πλοία από διαφορετικά λιμάνια της Μεσογείου θα ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου για τη Γάζα, σημείωσε ο κ. Πισσίας.
Σημειώνεται, ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 12 Ιουνίου, οπότε η ημερομηνία απόπλου έχει μετατεθεί για να αποφευχθούν τυχόν προεκλογικές επιπλοκές.
Τα πλοία, που θα προέρχονται από τον Καναδά, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία, θα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα νότια της Κύπρου.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανεπίσημα διαρρέει την πληροφορία ότι ο στολίσκος θα αντιμετωπιστεί με διαφορετικές τακτικές, αναφέρει το Reuters.
Στο Mavi Marmara επιτέθηκαν τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2010 Ισραηλινοί κομάντο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες. Εκατοντάδες άλλοι –μεταξύ τους και αρκετοί Έλληνες– συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν προσωρινά σε φυλακές.
Η επέμβαση όξυνε τις ήδη ψυχρές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με την Άγκυρα να ζητά δημόσια συγγνώμη, κάτι που αρνείται το Ισραήλ.

Ρωμηοσύνη