Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

HURRIYET: “Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ στον εμπορικό τομέα και στους εξοπλισμούς πάνε από το καλό στο καλύτερο”

Την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο στη πολιτική σκακιέρα, οι μεταξύ τους συμφωνίες σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και σε εμπορικές συναλλαγές πάνε από το καλό στο καλύτερο. Σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική HURRIYET φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου του Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου που όπως χαρακτηριστικά τονίζει οι σχέσεις των δύο χωρών σχετικά με τον εμπορικό τομέα βρίσκονται στη καλύτερη τους κατάσταση.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αυξήθηκαν το 2010 σε ποσοστό 25% σε σχέση με το 2009, ενώ το μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011 υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 40%. Ο τζίρος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2010 πλησίασε τα 3,5 δισ δολάρια.
Σχετικά με το στρατιωτικό σκέλος, το Ισραήλ προμηθεύει τη Τουρκία με ακριβά και νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα ενώ η Τουρκία “ντύνει” τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο ρουχισμός των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά βάση κατασκευάζεται σε τουρκικά εργοστάσια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο βασικός στόχος της Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να αντικαταστήσει ουσιαστικά τις ΗΠΑ στο εμπορικό σκέλος της αγοράς του Ισραήλ.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS