Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Ολοκλήρωση διάνοιξης αντιαρματικής τάφρου στο προγεφύρωμα του Κάραγατς

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της διάνοιξης της αντιαρματικής τάφρου στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, έργο που εκτελέσθηκε αποκλειστικά από προσωπικό και μέσα του Μηχανικού. «…Ξέρετε ότι έχει σχεδόν μηδενιστεί η διέλευση παράνομων μεταναστών από το προγεφύρωμα [Κάραγατς]. Αυτό συμβαίνει διότι εκτελούνται έργα τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ -ας τα χαρακτηρίσουμε εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα- τα οποία έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα.
 Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό θα ακολουθήσουν και το μήκος του ποταμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 70 μηχανήματα και 20 ανατρεπόμενα φορτηγά του Ελληνικού Στρατού εργάστηκαν επί μήνες και ολοκλήρωσαν στις αρχές Απριλίου την αντιαρματική τάφρο στον βόρειο Έβρο που αποκόπτει το προγεφύρωμα του Κάραγατς.
Το έργο που πληροί τις απαιτούμενες νέες προδιαγραφές έλαβε προτεραιότητα μετά την αγορά των νέων γεφυροφόρων αρμάτων από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βαλβίδα εκτόνωσης του ποταμού Άρδα, σε περιόδους πλημμύρας. Σημειώνεται ότι κατά τη πρόσφατη έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2011 παρουσιάθηκε ένα από τα πρώτα Τεθωρακισμένα Όχηματα Καθέλκυσης Γέφυρας (Armored Vehicle Launcing Bridge/AVLB) Leguan, από τα 36 συνολικά που αναμένεται να παραδοθούν στη τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων.
Σχετικά δημοσιεύματα: Νέα τουρκική απειλή στον Έβρο, Παρουσίαση του πρωτοτύπου της αμφίβιας επιθετικής γέφυρας Samur
strategyreport