Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Αρχίζει σήμερα η άσκηση “Καταιγίς”, ακολουθούν “Αργοναύτης” και “Ιωνάς”

Δεκαήμερο έντονης αεροναυτικής δραστηριότητας αρχίζει σήμερα από ελληνικής πλευράς σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Άγκυρας, καθώς είναι πρόσφατη η ακύρωση της τελικής φάσης των ασκήσεων “Θαλασσόλυκος” και “Εφές” (αφού όμως είχαν διεξαχθεί τα βασικά σενάρια, με εντυπωσιακή συγκέντρωση δυνάμεων και όγκο πυρών), που συνοδεύθηκε από διάφορες φήμες ως προς τα αίτιά της. Σήμερα αρχίζει στο Αιγαίο η άσκηση “Καταιγίς 2011″, που θα διεξαχθεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Η “Καταιγίς” είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας, με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας ειδικότερα στο χώρο του Αιγαίου. Εκτός των μονάδων του Στόλου, στην άσκηση συμμετέχουν μαχητικά της ΠΑ και τμήματα του ΣΞ. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια της άσκησης “Καταιγίς 2010″ η Τουρκία είχε προβεί σε σοβαρότατη και επικίνδυνη πρόκληση, με εικονική προσβολή της φρεγάτας “Σαλαμίς” από δύο τουρκικά F-4E.

Αύριο 31 Μαϊου αρχίζει επίσης η τριεθνής άσκηση «Αργοναύτης», που διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, με τη συμμετοχή ελληνικών και βρετανικών δυνάμεων. Η άσκηση, που αφορά αντιμετώπιση κρίσεων και έρευνα – διάσωση, θα αολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Η Ελλάδα συμμετέχει με μια κανονιοφόρο και ένα αεροσκάφος C-130.
Τέλος, για τις 7 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς», που θα διεξαχθεί μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, εντός του FIR Αθηνών. Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει με ΝΟΤΑΜ την αντίρρησή της για τη διεξαγωγή της άσκησης “Ιωνάς”. Ίδωμεν…

strategyreport