Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Απόφαση - πρόκληση, μνημείο το σπίτι του Κεμάλ

Ίχνος εθνικής υπερηφάνειας φαίνεται ότι δεν υπάρχει σε κάποιους οργανισμούς του ελληνικού κράτους. Και αναφερόμαστε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο με ομόφωνη απόφαση κήρυξε ως μνημείο το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, σε ένα τριώροφο κτήριο, το οποίο είχε χτίσει ο πατέρας του και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε ΓενίΚαπί και Νουμάν Πασά).

Σε αυτό καταλήγουν οι ιστορικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, όπου ζούσε ένας αδελφός της μητέρας του. Το σπίτι αυτό παραχωρήθηκε το 1935 από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το σπίτι, το οποίο χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για την προβοκάτσια που προκάλεσε τα Σεπτεμβριανά του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια των Ελλήνων που αφάνισε ο ίδιος ο Κεμάλ, αλλά και το ίδιο το κτίσμα και η ιστορία του είναι προκλητικά για τον ελληνικό λαό. Αλλά με Μπουτάρη Δήμαρχο, τι άλλο περιμένει κανείς;
Δημήτρης Παπαγεωργίου - elora