Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ > Απαγόρευση πτήσης του αεροσκάφους της Μέρκελ στον εναέριο χώρο του Ιράν

Διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε σήμερα στον πρέσβη του Ιράν στο Βερολίνο από το γερμανικό...υπουργείο Εξωτερικών για την άρνηση της χώρας του να απαγορεύσει προσωρινά την πτήση του αεροσκάφους της καγκελαρίου Μέρκελ στον εναέριο χώρο της. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκρινε απολύτως απαράδεκτο το γεγονός αυτό καθώς το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Ινδία. «Είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο. Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων», πρόσθεσε.

«Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν αρχικά στο αεροσκάφος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ταξιδεύει για την Ινδία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, να πετάξει πάνω από το Ιράν σήμερα», ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός της, ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter.
Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην Τουρκία όπου το αεροσκάφος έκανε κύκλους επί δύο ώρες, πριν οι ιρανικές αρχές επιτρέψουν τελικά την πτήση στον εναέριο χώρο τους.
Καμιά διευκρίνιση δε δόθηκε για τους λόγους για τους οποίους δεν επετράπη στο αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το Ιράν.
Αξιωματούχοι της γερμανικής αντιπροσωπείας απέδωσαν το γεγονός σε πρόβλημα συντονισμού. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν επίσης πολλοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD που συνοδεύει την Μέρκελ και ο οποίος επιβαίνει σε ένα άλλο αεροσκάφος όπως και τέσσερις υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης, οι ιρανικές αρχές ήραν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει λίγο πριν το αεροπλάνο εισέλθει στο Ιράν. Η πτήση πραγματοποιήθηκε τελικά πάνω από το Ιράν με προορισμό την ινδική πρωτεύουσα. Η Μέρκελ θα μετάσχει έως την Πέμπτη στις γερμανο-ινδικές διαβουλεύσεις.
Το Ιράν υπόκειται από το 2007 σε ένα καθεστώς πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

epikaira