Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ” – ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ!

Ο διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση “Βαριοπούλα” αλλά δεν έχει ακόμα εμφανισθεί στον ανακριτή. Οι οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί μετέβησαν προχθές στο δικαστικό Μέγαρο της περιοχής Μπεσίκτας για να καταθέσουν, αλλά τελικά αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες. Ο πτέραρχος Μπανανλί κατηγορείται για το ότι με προφορική εντολή του σημερινού κρατούμενου για την υπόθεση “Βαριοπoύλα” Πτέραρχου Ιμπραχήμ Φιρτίνα που ήταν το 2003 Διοικητής στην Ακαδημία Πολέμου, ετοίμασε το Σχέδιο Επιχείρησης Oraj (Καταιγίδα).


Το σχέδιο προέβλεπε παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο για να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα και να «εξασφαλισθεί» η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά. Το σχέδιο προέβλεπε ότι ακόμα και αν –παρά την ένταση– δεν σημειώνονταν πτώση τουρκικού αεροσκάφους Τούρκος πιλότος από το ειδικό σμήνος θα κατέρριπτε την κατάλληλη στιγμή τουρκικό αεροσκάφος.
Έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια της ανάκρισης δείχνουν ότι ο πτέραρχος Μπαλανλί σχεδίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν αν δεν λειτουργούσε το σχέδιο Oraj. Ο πτέραρχος αναμένεται να καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα ανακριτή.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης “Βαριοπούλα” κρατούνται στις στρατιωτικές φυλακές Χασντάλ από τον Φεβρουάριο 29 εν ενεργεία Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι . Η κλήτευση έξι ακόμα αξιωματικών –μεταξύ των οποίων και ο Πτέραρχος Μπαλανλί– δημιουργεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων το φόβο για δεύτερο κύμα συλλήψεων ανώτερων αξιωματικών.
Οι κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί μπορεί να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις διοικήσεις που ασκούν σήμερα και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επιτελικοί Συνταγματάρχες.
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 364 στρατηγούς , πτέραρχους και ναυάρχους, εκ των οποίων κρατούνται ήδη οι 29, το 8 % δηλαδή.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS