Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Σύλληψη του διοικητή της τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ του κεμαλικού κατεστημένου και της ισλαμικής κυβέρνησης της Άγκυρας μετά το ένταλμα σύλληψης του Πτέραρχου Bilgin Balanlı, που εκδόθηκε από 14ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και του σχεδίου πραξικοπήματος Balyoz. Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός κατηγορούμενος για συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση Erdogan. Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής της τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου, Πτέραρχος Balanlı προαλειφόταν ως ο επόμενος Αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις κρίσεις του Αυγούστου.

Ο Πτέραρχος Balanlı κατηγορείται για το ότι με προφορική εντολή του σημερινού κρατούμενου για την υπόθεση Balyoz , Πτέραρχου Ibrahim Firtina, ετοίμασε το Σχέδιο Επιχείρησης Oraj (Καταιγίδα), το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων παρενόχληση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο για κλιμάκωση της έντασης ώστε να προκληθεί κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά.

Έγγραφα και ψηφιακό υλικό που κατασχέθηκε από τις τουρκικές ανακριτικές αρχές αποκαλύπτουν ότι ο Πτέραρχος Balanlı σχεδίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν εάν αποτύγχανε το Σχέδιο Oraj ενώ ως επικεφαλής της 1ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης του Εσκισεχίρ διεξήγαγε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη περιοχή ευθύνης του, και συγκεκριμένα σε αγρόκτημα που ήλεγχαν ισλαμιστές.

strategyreport