Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Υπό τον έλεγχο της τρόικας το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με συμμετοχή Ταμβακάκη ή Στ. Μάνου

Κατά το πρότυπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να συσταθεί το Ταμείο Δημόσιας περιουσίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ εκ πρώτης όψεως θα φαίνεται να διοικείται από ελληνικά χέρια στην πραγματικότητα τον έλεγχο θα έχει η τρόικα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η επίσημη δικαιολογία για τον τρόπο που θα λειτουργεί το Ταμείο Δημόσιας περιουσίας θα είναι ότι «η διοίκησή του διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία ώστε οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης».


Επιπλέον η παρουσία της τρόικα θα είναι, υποτίθεται, υποστηρικτική σε τεχνικό επίπεδο. Η μόνη ουσιαστικά επιλογή που θα έχει η κυβέρνηση είναι να επιλέγει τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν και να τα μεταβιβάζει στο Ταμείο. Από τη στιγμή της μεταβίβασης δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του Απόστολου Ταμβακάκη στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση επικεφαλής του ταμείου να τοποθετηθεί ο κ. Στέφανος Μάνος. Ο τελευταίος άλλωστε έχει λάβει τα εύσημα της τρόικα για τις θέσεις που διατυπώνει.newscode