Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Η Τουρκία δίνει ευκαιρίες σε 1400 εταιρείες από το Ιράν παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης

Του Δημήτρη Μπεκιάρη - Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό έχει αποφασιστεί η επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ιράν με την προσθήκη 100 επιπλέον εταιρειών στον κατάλογο με τις προγραμμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο εκατοντάδες ιρανικές επιχειρήσεις έχουν αναζητήσει και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα εμπόδια, τις κυρώσεις και το εμπάργκο, που έχουν επιβάλλει τόσο ο αμερικανικός παράγοντας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Έτσι ο αριθμός των ιρανικών εταιρειών και επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, υπερέβη για το έτος 2010 τις 1400, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία και το Ιράν, φιλοδοξούν να αυξήσουν τις συναλλαγές τους σε διμερές επίπεδο στα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2015.
Αυτές οι συναλλαγές μέχρι το 2010 είχαν φτάσει τα 10,6 δις. δολάρια. Πλέον οι ιρανικές εταιρείες δημιουργούν γραφεία και μεταβιβάζουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα, όπως λέγεται, σχεδιάζεται η δημιουργία κοινής βιομηχανικής πόλης στα σύνορα των δύο κρατών, για την οποία, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις από την πλευρά τοπικών οικονομικών παραγόντων σε αυτές τις περιοχές της γειτονικής χώρας.
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο αυτής της διαδικασίας που αναπτύσσεται και εντάσσεται πλήρως στην στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση της Άγκυρας με την Τεχεράνη, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις προειδοποιήσεις της Δύσης, αλλά κυρίως για τα εμπάργκο και τις κυρώσεις, τις οποίες έχουν επιβάλλει, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν.
Μάλιστα πολλές ιρανικές εταιρείες, πλέον μεταφέρουν την δραστηριότητά τους από την Γαλλία, τη Γερμανία ή τα Ηνωμένο Αραβικά Εμιράτα, στην Τουρκία. Επίσης πρέπει να υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το Ιράν πραγματοποίησε πρόταση προς την Τουρκία για την εκμετάλλευση τεσσάρων με πέντε μικρών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αυτή η επένδυση θα μπορούσε να αγγίξει μέχρι και τα 200 εκατ. δολάρια.
Αίτια
Το αιτιολογικό πλαίσιο της απόφασης της Τουρκίας να αυξήσει τις συναλλαγές της με το Ιράν, αλλά και να «ανοίξει» ως αγορά για την ανάπτυξη τουρκικών επενδύσεων εντοπίζεται κυρίως στην πολιτική και στρατηγική προσέγγισης Τεχεράνης – Άγκυρας, η οποία διαπιστώθηκε το καλοκαίρι του 2010, όταν η Τουρκία αρνήθηκε να ψηφίσει τις ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.
Όπως είναι πλήρως διαπιστωμένο η μετριοπαθής τουρκική ισλαμική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του νέο-οθωμανικού πολιτικού προγράμματος, το οποίο έχει συγκροτήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έχουν εντοπίσει κοινά σημεία με το καθεστώς της Τεχεράνης. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. \
Η ένταση, η αναταραχές και πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, οι οποίες διαπιστώνονται στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο και συνολικά στον αραβικό κόσμο, καλλιεργούν, σύμφωνα μα καλά πληροφορημένες πηγές, κλίμα ανασφάλειας στις ιρανικές επιχειρήσεις, οι οποίες στρέφονται προς την Τουρκία της οποίας η οικονομία και πιο σταθερή είναι και ραγδαία αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη.
Η αναδυόμενη ισχυρή τουρκική οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες οι εταιρείες από το Ιράν θέλουν να αξιοποιήσουν. Εξάλλου και οι δύο αυτές χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Εκτός αυτού, όμως, η μείωση του μεριδίου εξαγωγών της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ποσοστό, το οποίο αγγίζει το 45%, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της Άγκυρας σε οικονομίες όπως για παράδειγμα εκείνη του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης κυριαρχεί η αντίληψη ότι η οικονομική και επενδυτική συνεργασία με το Ιράν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών της Τουρκίας.
Η προσέγγιση δε, σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Τεχεράνη, διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι η Τουρκία και το Ιράν έχουν ήδη ανακοινώσει και παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέσω των υπουργών Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και Majid Namjou, ο οποίος αφορά τις επενδύσεις τους και στην διεύρυνση της συνεργασίας τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.
Η αντίδραση της Δύσης
Τον περασμένο Απρίλιο η αμερικανική κυβέρνηση είχε στείλει στην Τουρκία τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο σε θέματα τρομοκρατίας και πληροφοριών David Cohen, ώστε να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση, όχι απλά να μην προχωρήσει σε επέκταση της εμπορικής και τραπεζικής συνεργασίας με το Ιράν, αλλά και να την περιορίσει.
Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρέθηκε μία ιρανική τράπεζα, η οποία δραστηριοποιείται στην Τουρκία με την επωνυμία Mellat. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες έχουν στην κατοχή τους οι Αμερικανοί η συγκεκριμένη τράπεζα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.
Εκτός από την Mellat στο στόχαστρο της Δύσης βρίσκεται και η «Ευρωιρανική τράπεζα» (Europaeisch-Iranishe Handelsbank), η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις 100 ιρανικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έχουν και οι αμερικανικές αρχές και υπηρεσίες στην κατοχή τους, η συγκεκριμένη τράπεζα έχει συσταθεί ώστε να διευκολύνει στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη τράπεζα χρηματοδοτεί ιρανικές εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται και συμμετέχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η επεξεργασία του νέου «οδικού χάρτη» για την ενέργεια ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράν, δεδομένου ότι η Τεχεράνη αποτελεί τον δεύτερο βασικό εταίρο της Άγκυρας μετά τη Μόσχα, εμπεριέχει και τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εξάλλου, τμήμα συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη αφορά στην αποστολή από το Ιράν στην Τουρκία εμπλουτισμένου ουρανίου στο πλαίσιο της ανταλλαγής πυρηνικών υλικών.newscode