Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Έκρυψαν «μεγάλο αδερφό» στα iPhone και iPad. Καμία εμπιστοσύνη στην τεχνολογία που διαχειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, πόσο μάλλον στην κάρτα του πολίτη και σε κάθε κάρτα.

Ένα αρχείο με λεπτομερή δεδομένα για το που βρισκόταν ανά πάσα στιγμή ο χρήστης iPhone και iPad που διαθέτει 3G με λειτουργικό iOS 4, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι καλούν τους χρήστες να κρυπτογραφήσουν άμεσα τα backup τους μέσω iTunes.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian που έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας, στο αρχείο που δεν είναι κρυπτογραφημένο ή προστατευμένο, καταγράφεται ο χρόνος, το γεωγραφικό μήκος
 και πλάτος που βρισκόταν η συσκευή για μεγάλο διάστημα μερικών μηνών, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία φαίνεται να υπάρχει από την τέταρτη έκδοση του iOS που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010.
Οι συντεταγμένες δεν είναι πάντα ακριβείς, αναφέρουν ο Πιτ Γουόρντεν και ο Άλασντερ Άλαν.
Ανακάλυψαν, δε, ότι το αρχείο με τα δεδομένα μεταφέρεται από τη μία συσκευή στην άλλη κατά τον συγχρονισμό των δεδομένων της συσκευής (πχ τηλεφωνικοί αριθμοί, εικόνες, ήχοι) και αποκαθίσταται μετά από ένα backup της συσκευής.
Οι ερευνητές διαθέτουν δωρεάν στο κοινό ένα απλό πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να δει αυτά τα δεδομένα: http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/
 Στην ίδια διεύθυνση υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται το αρχείο και πώς μπορεί να το διαβάσει ο κάτοχος της συσκευής.
Δείτε ακόμη ένα βίντεο με τους ερευνητές να εξηγούν περί τίνος πρόκειται: http://www.youtube.com/watch?v=GynEFV4hsA0

Σαν ένα πρώτο βήμα προστασίας για τους χρήστες, οι ειδικοί καλούν τους χρήστες να κρυπτογραφήσουν τα backup μέσω iTunes ενεργοποιώντας την επιλογή στην εφαρμογή.
Παρόμοια δεδομένα καταγράφουν τα κινητά τηλέφωνα κάτι που χρειάζεται άλλωστε για τη λειτουργία του δικτύου, αφού το τηλέφωνο προσπαθεί να επικοινωνεί με το πλησιέστερο σταθμό.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ