Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

Εφ. Ραντικάλ 15-4-2011, Μεγάλη έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ντιγιαρμπακίρ - 700 άτομα που υπέστησαν βασανιστήρια στην φυλακή –σύμβολο της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου- του Ντιγιαρμπακίρ, υπέβαλλαν μήνυση ζητώντας τα ονόματα των βασανιστών. Ο εισαγγελέας Καβάκ διέταξε έρευνα. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γιαλτσίν Ντογάν στο σημερινό άρθρο του αναφέρεται σε αυτή τη μεγάλη έρευνα για τα βασανιστήρια: Η μεγάλη επίθεση για την διερεύνηση των βασανιστηρίων άρχισε πριν από σύντομο διάστημα. Την άρχισε ο εισαγγελέας Ντιγιαρμπακίρ, Ντουρντού Καβάκ.

Η φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ ήταν ένα από τα σύμβολα της 12ης Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες άτομα βασανίστηκαν στην φυλακή εκείνη την περίοδο, υπήρξε μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έσερναν τους ανθρώπους στους υπονόμους και τους έβαζαν να κολυμπήσουν μέχρι το λαιμό στα σκατά. Παλαιστινιακός σταυρός, ηλεκτροσόκ, απογυμνώσεις, νερό υπό πίεση, ξυλοδαρμοί, φάλαγγα, μπουνιές, επιθέσεις με σκυλιά, και κάθε είδους άλλα βασανιστήρια.
όγω αυτών, υπήρξαν άνθρωποι που έμειναν ανάπηροι ή πέθαναν. Άλλοι για χρόνια είχαν ψυχολογικά προβλήματα.
Δεν επρόκειτο για φυλακή αλλά για χώρο βασανιστηρίων. Το να μπεις εκείνη την εποχή στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ ήταν εφιάλτης. Πολλοί γνωστοί μου που πέρασαν από τις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, όταν έρθει η κουβέντα για εκεί, ζούνε ξανά την ένταση εκείνων των ημερών.
Μετά την συνταγματική ψηφοφορία, 700 περίπου άτομα που είχαν φυλακιστεί στην φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ, υπέβαλαν μηνύσεις. Ενάντια στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε τότε εκεί.
Μετά τις μηνύσεις κινητοποιήθηκε ο εισαγγελέας του Ντιγιαρμπακίρ Ντουρντού Καβάκ. Παίρνει απόφαση να διεξαχθεί έρευνα για αυτά που συνέβησαν σε αυτή τη φυλακή στο διάστημα 1980-1988. Και εξουσιοδοτεί σχετικά έναν εισαγγελέα.
Ο εισαγγελέας αυτός άρχισε παίρνοντας καταθέσεις από αυτούς που υπέβαλαν μηνύσεις. Ρωτάει τα προαναφερθέντα.
Ακολούθως στέλνει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητα αυτών των στρατιωτικών που αναφέρονται στις μηνύσεις. Ζητά να μάθει που βρίσκονται τώρα. Αυτή η προσπάθεια είναι η πρώτη για τις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ. Έστειλε ακόμη μια επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν από δύο-τρεις μέρες.
Ο εισαγγελέας στέλνει άλλη επιστολή στου υπουργείο Δικαιοσύνης. Ζητά επίσης να του δοθούνε πληροφορίες για την ταυτότητα των του πολιτικού προσωπικού που υπηρετούσε τότε εκεί.
Όταν έρθουν αυτές οι πληροφορίες είτε για το στρατιωτικό είτε για το πολιτικό προσωπικό, θα διεξαχθεί έρευνα. Θα ληφθούνε καταθέσεις και από αυτούς, και για όποιος κριθεί αναγκαίο θα ασκηθούνε διώξεις.
Η κίνηση του εισαγγελέα Καβάκ είναι ένα από τα μεγάλα βήματα στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων.

tourkikanea