Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Προγράμματα προμήθειας αντιαρματικών πυραύλων από τη Τουρκία

Ως αντίδραση στην απόκτηση των προηγμένων αρμάτων μάχης Leopard-2HEL από τον Ελληνικό Στρατό, η τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) προχώρησε στις 29 Αυγούστου 2008 στην υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση 80 αντιαρματικών συστημάτων μέσης ακτίνας Κornet-E με 800 βλήματα και συναφή υλικά, συνολικής αξίας $70 εκατ. Η αίτηση για προσφορές (RfP) εκδόθηκε από την SSM στις 27 Ιανουαρίου 2007, και οι απαντήσεις των ενδιαφερόμενων προμηθευτών ελήφθησαν στις 29 Ιουνίου 2007. Στη συνεδρίαση της SSIK της 9ης Απριλίου αποφασίστηκε η κατακύρωση στη Rosoboronexport ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν η αμερικανική Raytheon με το ΑGM-114 Hellfire και η ισραηλινή Rafael με το Spike-ER.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των απαράβατων όρων για την ανάθεση της σύμβασης, περιλαμβανόταν και η ελεύθερη χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό χρήση του συστήματος κατά τις επιθυμίες του χρήστη (βλέπε Κύπρος). Η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελούσε ενδιάμεση λύση, καθώς αποσκοπούσε στη κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών της ΤΚΚΚ εν αναμονή των δύο προγραμμάτων ανάπτυξης και παραγωγής εγχώριων αντιαρματικών συστημάτων:
1. Αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα μακρού βεληνεκούς (UMTAS). Σκοπός του είναι η ανάπτυξη, με μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων, ενός συστήματος αυτής της κατηγορίας για τη ΤΚΚΚ. Το UMTAS θα χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει τα νέα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T-129 και η υλοποίηση του προγράμματος θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις: σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή σειράς. Ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου 2005, το συμβόλαιο για τη φάση σχεδίασης έχει ανατεθεί στη γνωστή τουρκική εταιρεία Roketsan AS και το βλήμα έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές βολές.
2. Αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα μέσου βεληνεκούς (OMTAS). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ικανοποίηση σε βάθος χρόνου των επιχειρησιακών απαιτήσεων της ΤΚΚΚ για ένα αντιαρματικό σύστημα μέσου βεληνεκούς προς αντικατάσταση των TOW και MILAN. Η υλοποίηση του προγράμματος OMTAS περιλαμβάνει τρεις φάσεις: σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή σειράς. Στις 17 Μαΐου 2006, το συμβόλαιο για την πρώτη φάση ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Roketsan AS και από τις 5 Οκτωβρίου 2009, το πρόγραμμα βρίσκεται στη δεύτερη φάση.
Από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η Άγκυρα, εδώ και τρία περίπου έτη, έχει αρχίσει τη συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων για τη δραματική ενίσχυση της αντιαρματικής ικανότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.