Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Eπίθεση φιλίας με το βλέμμα σε φυσικό αέριο και Αιγαίο

Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγιά την Σουμελά, άλλη μία κίνηση “φιλίας” των Τούρκων προς την χώρα μας έλαβε χώρα. Άνοιξε για πρώτη φορά από το 1971 η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η κίνηση της γείτονος χώρας έρχεται σε μία στιγμή που ο κ. Νταβάτογλου θέτει ζήτημα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Επίσης Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν να “σταματήσουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο” ξεχνώντας βέβαια τις καθημερινές παραβιάσεις. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινιάζοντας την έκθεση εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή.

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που ανήκει στην Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε ανοικτός «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς – και όχι μόνον», είπε ο Πατριάρχης. Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό στον οποίον χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία θ’αξιώσει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ θα πιέσουν για αμοιβαία εξόρυξη των πετρελαίων που βρίσκονται στη Θάσο και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

olympia