Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Συνάντηση προσδοκιών του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εν μέσω αντιδράσεων

Εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, που διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στις 5 και μισή το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με τον Γ.Παπανδρέου, βρίσκονται θέματα οικονομικής συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού, η ασφάλεια της περιοχής στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, αλλά και το παλαιστινιακό, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του.

Ο Μπ.Νετανιάχου, σε κλοιό ασφαλείας, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, ενώ αύριο θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Σαμαρά. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και τόνισε ότι η επίσκεψη -που γίνεται μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή- θα βοηθήσει στη συνεργασία σε θέματα επενδύσεων, τουρισμού, ενέργειας, νέων τεχνολογιών αλλά και της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συστήνεται επιτροπή για την προώθηση της συνεργασίας την οποία χαρακτήρισε "στρατηγική", υποστήριξε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την ειρήνευση της περιοχής και έθεσε την πρόθυμη συμβολή της Ελλάδας στο θέμα. Από την πλευρά του ο Μπ.Νετανιάχου δεσμεύθηκε για την απελευθέρωση δύο ελληνικών πλοιαρίων που είχαν συμμετάσχει σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με τον στολίσκο που δέχθηκε την επέμβαση των ισραηλινών κομάντος.


Αντιδράσεις και διαδηλώσεις
Την ίδια ώρα, δύο συγκεντρώσεις έγιναν το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας. Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και έκαναν πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ, με συνθήματα εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ στο παλαιστινιακό πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισαν τον Μπ.Νετανιάχου πρόσωπο ανεπιθύμητο στην Ελλάδα. "Το ΚΚΕ καλεί το λαό να καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκπροσωπεί ένα κράτος που εγκληματεί διαρκώς κατά του Παλαιστινιακού λαού καταπιέζοντάς τον και δολοφονώντας τον, κατέχοντας για δεκαετίες τα εδάφη του" επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ. Στην Πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν περίπου 200 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ναι στην προσέγγιση, από το ΛΑΟΣ
Στείρες αγκυλώσεις, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις για την επίσκεψη του Μπ.Νετανιάχου στην Αθήνα ο ΛΑΟΣ. "Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή", σημειώνει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ και καλεί την κυβέρνηση "να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος".