Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Θράσος Νταβούτογλου: Να σταματήσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις φήμες που θέλουν την Τουρκία να προβαίνει σε αλλαγή του στρατηγικού δόγματος και να μην δεν θεωρεί πια casus belli την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι η χώρα του θέλει να σταματήσει τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο την στιγμή που τα τουρκικά εροσκάφη παραβιάζουν καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και μέσα στον Ιούλιο ενεπλάκησαν επτά φορές σε αερομαχίες μες τα ελληνικά μαχητικά που απλώς; υπερασπίζονται το πάτριο έδαφος. Πρόκειται φυσικά για απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης; του τραγικού συμβάντος της Πέμπτης.

Διότι αν η Τουρκία θέλει πραγματικά "Να σταματήσουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο δεν έχει παρά να σταματήσει τις παραβιάσεις του ΕΕΧ. Εκτός και αν θέλει να συνεχίσει αυτή να παραβιάζει και να προσπαθεί να επιβάλει de facto καταστάσεις κι η Ελλάδα απλώς να ... κοιτάει! Είναι η συνέχεια των πομφόλυγων του Εγκεμέν Μπαγίς περί "μείωσης εξοπλισμών" λίγες ημέρες πριν η Άγκυρα ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα 50 δισ. δολαρίων! "Αυτός είναι ο στόχος των συζητήσεων που κάνουμε με την Αθήνα. Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους πάνω από το Αιγαίο και να αναπτύξουμε τα σημεία όπου έχουμε κοινά συμφέροντα", επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Δηλαδή κάποιοι στην Αθήνα συζητούν να δώσουν "γη και ύδωρ"; Ουσιαστικά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιζητά να μπαίνει στο σπίτι μας, να μας κλέβει και εμείς να μην αντιδρούμε, πράττοντας το αυτονόητο που είναι να υπερασπιζόμαστε βωμούς και εστίες.

Ο Νταβούτογλου, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Χουριέτ, αναφέρθηκε στη νέα εποχή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Τόνισε πως επικρατεί αισιοδοξία που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με την Αθήνα θα φέρει το τέλος των αερομαχιών πάνω από το Αιγαίο.
Επισήμανε ακόμα πως ο μόνος τρόπος υπέρβασης των προβλημάτων είναι ο διάλογος. "Αν αυτός δεν είναι αρκετός τότε χρειάζεται περισσότερος διάλογος" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε επίσκεψή του στην Αθήνα εντός του φθινοπώρου.
Οι δηλώσεις του δεν είναι τίποτα άλλο από κουτοπονηριές ανατολίτικες ανάλογες με αυτές που έκανε προ τριών εβδομάδων στη Ρόδο. Και είναι και ελεεινές γιατί προσπαθεί να εκμεταλευτεί ένα τραγικό για την Ελλάδα γεγονός.
Σκληρότερος εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδείς πρέπει να περιμένει ένα «μονομερές βήμα» καλής θέλησης από την Άγκυρα.

defencenet