Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Χώρος λατρείας μουσουλμάνων στην νευρολογική κλινική Στασινόπουλου

Μετά από αίτημα του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί που ο Κων. Στασινόπουλος το βρήκε λογικό και ικανοποιήθηκε άμεσα. Στην Αγία Μαρίνα μαζί με την εκκλησία υπάρχει και τζαμί για να προσεύχονται οι έχοντες νοσηλευόμενους συγγενείς. Η ολοκληρωθείσα υπερσύγχρονη νευρολογική κλινική Αγία Μαρίνα στον Ροδίτη Κομοτηνής που θεωρείται η τελειότερη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μαζί με το εκκλησάκι δημιουργήθηκε κι ένα μικρό τζαμί στην νευρολογική κλινική της Αγίας Μαρίνας που ολοκληρώθηκε στον Ροδίτη, μαζί με το κέντρο αποκατάστασης Άγιος Γεώργιος ιδιοκτησίας του Κων/νου Στασινόπουλου.

Για το θέμα που ως επιχειρηματική κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα εύστοχη μιλήσαμε με τον κ. Στασινόπουλο.

Δημιουργήσατε ένα χώρο προσευχής για μουσουλμάνους;
-Ναι γιατί πιστεύω πρώτον ότι το Ελληνικό Σύνταγμα είναι ανεξίθρησκο, κατά συνέπεια κάθε Έλληνας πολίτης, όπως και οι μουσουλμάνοι, έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Συνηθίζεται και είναι γνωστό στους πάντες, ότι όταν ένας άνθρωπος, ανεξαρτήτως σε τι Θεό πιστεύει ή που ανήκει θρησκευτικά, όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, επικαλείται το θείο. Θεώρησα ότι σε ένα χώρο πόνου και περιθάλψεως ασθενών, όπου οπωσδήποτε οι συγγενείς και οι ίδιοι είναι δεδομένο ότι θα επικαλεστούν το θείο, νομίζω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε τους μουσουλμάνους, από το να έχουν ένα χώρο προσευχής, ώστε να μπορούν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που αν μη τι άλλο, δεν τους περιθωριοποιεί.


Είχατε εξάλλου και την επίσκεψη του Σοφολογιοτάτου Μουφτή εδώ γι’ αυτό το θέμα;
-Ναι, όπου επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μουσουλμάνους νοσηλευόμενους εδώ και τους υπόλοιπους χριστιανούς. Ο μουφτής επιδεικνύει γενικώς ενδιαφέρον για τους νοσηλευόμενους και την μονάδα αποκαταστάσεως. Είχε έρθει και μου το είχε αναφέρει ως αίτημα που το αντιμετώπισα θετικά.
Το ίδιο ενδιαφέρον επιδεικνύει και ο μητροπολίτης μας μάλιστα ο κ. Δαμασκηνός ο οποίος μου έστειλε μια επιστολή, την οποία απευθύνει προς την διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα διάφορα εν πάση περιπτώσει που είχαν προκύψει. Κατά κάποιο τρόπο μειώνουν τις δυνατότητες της μονάδος. Δηλαδή οι θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου ενδιαφέρονται ζωηρότατα για τις μονάδες όπως και την περίθαλψη αυτών που μένουν εδώ.


Σε αντίθεση με τους πολιτικούς ηγέτες;
-Εγώ δεν μπορώ να εκφράσω δυσαρέσκεια ή να μιλήσω επί του θέματος, γιατί οι πολιτικοί ηγέτες ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, είναι τόσο απασχολημένοι με τα τεκταινόμενα που θεωρώ, όχι δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι αδιαφορία, ίσως ο χρόνος τους δεν είναι επαρκής για να ασχοληθούν και με τα πιο ουσιαστικά, όπως είναι και η δική μας παρέμβαση στον τομέα της υγείας εκεί που το κράτος «δεν διαθέτει τις ανάλογες δομές».


xronos.gr