Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Διαβήματα για την Καρπασία

Ενώ η διαδικασία των συνομιλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου λέγει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους, το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει τις προκλήσεις. Σε παρθένα γη της Καρπασίας, που έχει κηρυχθεί σε προστατευόμενη περιοχή βάσει του σχεδίου Νατούρα, πραχωρήθηκε άδεια για μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις σε αυτοδιαφημιζόμενο ως «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο» της βόρειας Κύπρου.


Ανάλογος πολεοδομικός βιασμός βέβαια έγινε και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές σε γη που εκχωρήθηκε σε Τούρκους και Τουρκοκυπρίους για να επιτύχουν ανάπτυξη εκπαιδευτικών υποδομών και να προσελκύσουν συνάλλαγμα για τα κατεχόμενα από ξένους φοιτητές. Μια τέτοια μεγάλη ανάπτυξη έγινε στο Κατεχόμενο Καπούτι και στο δάσος του Διόριος, όπου παρθένες, πανέμορφες περιοχές ντύθηκαν στο μπετόν. Μαζί με τις λεγόμενες πανεπιστημιακές μονάδες κτίστηκαν και διαμερίσματα για τους φοιτητές, εστίες, εστιατόρια και χώροι ψυχαγωγίας.
Δίπλα τους ξεφύτρωσαν οικιστικές μονάδες και η όλη περιοχή αναπτύχθηκε ως νέα πόλη σε περιοχή που προηγουμένως ήταν παρθένο δάσος ή προστατευόμενη περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς με φόντο τη θάλασσα. Αυτή η πρακτική επεκτάθηκε και στην Καρπασία που για χρόνια κρατήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακριβώς γιατί και το ίδιο το καθεστώς αποδέκτηκε ότι πρέπει να παραμείνει προστατευόμενη περιοχή λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της.

Κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή εδώ και πολύ καιρό με τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ενδεχόμενης κατασκευής συνεδριακών κέντρων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Καρπασίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή την ανακοίνωση της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για το θέμα αυτό, ο κ. Κυπριανού είπε πως φαίνονται να επανέρχονται τα σχέδια για αναπτύξεις στην Καρπασία. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και πάλι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία υπήρξε και η σχετική αντίδραση. Ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι έχει στείλει και ο ίδιος προσωπικά επιστολή στον Επίτροπο της Ε.Ε., «γιατί θεωρούμε ότι και η δική του ανάμειξη και ο ρόλος έχει σημασία σε αυτή την προσπάθεια».
Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «γίνονται κινήσεις. Εμείς δεν έχουμε απευθείας επαφή με τα κατεχόμενα, το κατοχικό καθεστώς, όμως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή εδώ και πολύ καιρό με τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Είπε ακόμη «έχουμε εγείρει τα ζητήματα μαζί τους αθόρυβα και χωρίς να τα διατυμπανίζουμε από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην πρώτη φάση αναβλήθηκαν τα σχέδια. Φαίνεται επανέρχονται τώρα». Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δραστηριότητες των Τούρκων παράνομες. Όπως είπε: «Είναι οποιεσδήποτε δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος σε δικές μας περιουσίες μέσα στα πλαίσια της κατοχής, αλλά βεβαίως εδώ είναι ακόμα χειρότερο, διότι αυτές οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται σε προστατευόμενη περιοχή». Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε ότι είναι συνεχής ο συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ελπίδα να αναθεωρηθεί αυτή η θέση του κατοχικού καθεστώτος.

Η Αμερικανική Πρεσβεία
Με δημόσια παρέμβαση εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας δήλωσε ότι το λεγόμενο κατ’ ευφημισμό «Αμερικανικό πανεπιστήμιο» των κατεχομένων που πήρε την άδεια για αναπτύξεις στην Καρπασία ουδεμία σχέση έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν είναι αμερικανικό. Το όνομα, είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε άδεια από τις αμερικανικές αρχές.

Σημερινή