Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

ΠΓΔΜ: Ο νέος πρεσβευτής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δημιουργεί -ακόμη και στην κυβέρνηση της χώρας του- περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε σχετικά με αμφιλεγόμενες αναφορές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Μάρτιν Τρένεφσκι ότι θα αμφισβητήσει την αρχή της ομοφωνίας και της αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι, να μην επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Παράλληλα, όπως γράφει μέρος του Τύπου των Σκοπίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για τις αναφορές αυτές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, (SDSM),ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να αποσύρει τον κ.Τρένεσφσκι από πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του φανερώνουν αντι-νατοϊκή διάθεση και πλήρη άγνοια του τρόπου λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τοποθέτηση του κ. Τρένεφσκι αποκλίνει από τον βασική δέσμευση και στόχο που είναι η ενσωμάτωσή της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και πλήτει τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλυψε το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί από το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την απαξίωση του κ. Τρένεφσκι για την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.
Η αντιπολίτευση επανήλθε, αναφέροντας ότι οι επίμαχες αναφορές του κ. Τρένεφσκι που έγιναν πρόσφατα, κατά την κατάθεσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ΠΓΔΜ, ως μέρος της διαδικασίας ανάληψης των καθηκόντων του, δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, για τις αναφορές αυτές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Τύπος των Σκοπίων, από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια δήλωσαν σχετικά:
«Η πλατφόρμα δράσης που παρουσίασε ο κ. Μάρτιν Τρένεφσκι, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, εξέπληξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτή φαίνεται πως αντιβαίνει στις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, με τις οποίες επιβεβαιώνεται ο στρατηγικός στόχος της Μακεδονίας σχετικά με την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ. Η Πρεσβεία απέστειλε στην Ουάσιγκτον και στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ το έγγραφο που μας επέδωσε το ΥΠΕΞ (σ.σ της ΠΓΔΜ). Η Πρεσβεία έλαβε οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις του κ. Τρένεφσκι. Για το ίδιο θέμα, επίσης, συζητήσαμε και με τους άλλους συμμάχους μας εδώ και στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Τρένεφσκι θα αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του και εμείς αναμένουμε αυτή την αποσαφήνιση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τον εκπεφρασμένο στόχο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις δηλώσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι και στο Στρασβούργο, καθώς και την αρχή της ομοφωνίας, που είναι καθοριστική για την επιτυχία του ΝΑΤΟ, ως ένωσης δημοκρατιών επί 60 και πλέον χρόνια».

e-typos