Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Υποκινούμενη τρομοκρατία στην Αλβανία

ΣΚΙΕΣ ΣΤΙΣ σχέσεις Αθήνας - Τιράνων επιχειρούν να βάλουν κύκλοι της Αλβανίας. Πεδίο δράσης έχουν βρει και συμφέροντα που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αρπάξουν περιουσίες-φιλέτα της Αδριατικής, που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, στις αρχές Αυγούστου, και τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα προσδιόριζε ως προτεραιότητες της Αλβανίας τη σύντομη απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visa) από την Ε.Ε. και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. για τη χώρα.

Υπογράμμιζε, μάλιστα, το πόσο πολύ υπολογίζει η χώρα του στη σταθερή υποστήριξη που παρέχουν η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, και πόσο πολύ εξαρτημένη από τη χώρα είναι η οικονομία της Αλβανίας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους στην Ελλάδα, ζουν ομαλά, ενώ με τα εμβάσματά τους επί χρόνια τροφοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη αντανάκλαση και στην οικονομία της Αλβανίας, ενώ ένας σημαντικός αριθμός Αλβανών που δεν βρίσκουν δουλειά επιστρέφουν στη χώρα τους, προσθέτοντας πολλά προβλήματα και στην κυβέρνηση Μπερίσα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Οκτώβριο -παρά τις στενές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα- συνέχισε με την κυβέρνηση του συντηρητικού Σαλί Μπερίσα τις καλές και σταθερές σχέσεις των τελευταίων χρόνων. Ενώ, όμως, στην Ελλάδα ελάχιστοι ασχολούνται πλέον με τα αλβανικά και δεν υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία εντάσεων, στην Αλβανία αντίθετα υπάρχει μία υπολογίσιμη μερίδα του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ που πυροδοτούν το εθνικιστικό κλίμα με στόχο την Ελλάδα.


Αφορμές
Όπως σημειώνει σε εκτενή ανάλυσή της η αθηναϊκή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το τσάμικο, η ένταση στη Χιμάρα, κάποια γεγονότα από την Ελλάδα που αφορούν Αλβανούς μετανάστες και παρουσιάζονται συνήθως μεγεθυσμένα από τα ΜΜΕ κ.ά. ανακυκλώνονται για να συντηρούν αυτό το εθνικιστικό κλίμα, ενώ το τροφοδοτούν σκόπιμα και κάποιοι κύκλοι που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αρπάξουν περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας και κυρίως τα φιλέτα των παραλιακών περιοχών στην Αδριατική.
Το έγκλημα στη Χιμάρα, με τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, από ομάδα νεαρών ατόμων που ήρθαν από τα βόρεια, από την Αυλώνα, για να προκαλέσουν Χιμαριώτες επειδή μιλούν... ελληνικά, τροφοδοτήθηκε από αυτό το κλίμα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα φαινόμενα εθνοτικής βίας πολλαπλασιάζονται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ΜΜΕ που τροφοδοτούν αυτό το κλίμα και δεν λείπει και η οργανωμένη προσπάθεια... ηρωοποίησης των δολοφόνων.


Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο για τον Αρ. Γκούμα
«ΡΑΓΙΣΑΝ» καρδιές χθες το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα εννιάμερα από το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα. Οι γονείς του, ο αδελφός του Παναγιώτης, αλλά και οι δύο αδελφές του που ζουν μόνιμα στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ ο ιερέας π. Παναγιώτης Μπιτζίλης ζήτησε από τους παρευρισκομένους να μην ξεχάσουν τον Αριστοτέλη.
Σχεδόν όλη η Χιμάρα, αλλά και κάτοικοι από τα γύρω χωριά ακολούθησαν την πομπή στο κοιμητήριο, όπου τελέστηκε τρισάγιο και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.
«Ας είναι το παιδί μου το τελευταίο θύμα ενός ακραίου φανατισμού. Τους δράστες τούς αφήνω στην κρίση του Θεού, ας το βρουν από αυτόν, τον υπέρτατο Κριτή», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου 37χρονου, Ηλίας Γκούμας, ευχαριστώντας όσους συμπαραστέκονται στην οικογένεια.


Ανησυχεί η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που ακολούθησε το Υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του, προειδοποιώντας ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, ζητώντας να καταδικαστούν από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις και δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται. Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, «είμαστε σε συνεχή επαφή με την αλβανική πλευρά και λέμε αυτά που πρέπει να πούμε και τα λέμε με τον τόνο που πρέπει να τα πούμε». Αυτό που ξέρουν οι Αλβανοί είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έχει διπλωματικά και άλλα πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα, ώστε να γίνουν αισθητά και να έχουν πρώτα απ’ όλα επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.


Εξαίρεση
Με αφορμή τα γεγονότα στη Χιμάρα και τις επιθέσεις που δέχονται οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοί της επειδή και μιλούν ελληνικά και προβάλλουν την καταγωγή τους, να σημειώσουμε ότι η περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις μειονοτικές ζώνες που είχε καθορίσει ο Εμβέρ Χότζα από το 1946-47.
Μέχρι τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την αναγνώριση στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας. Όμως, από το 2000 και μετά, ουσιαστικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί την πολιτική κατάργησης συνολικά των μειονοτικών ζωνών και την αναγνώριση του status του Έλληνα στην καταγωγή, οπουδήποτε και αν ζει στην Αλβανία, με βάση και τις σημερινές διεθνείς συνθήκες και την απόδοση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μειονοτικών.

Σημερινή