Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Στη Θράκη μεταφέρθηκαν οι προκλήσεις μετά το Αιγαίο

«Η Τουρκία είναι δίπλα σας…» μήνυμα προς μουσουλμάνους της Θράκης, από τον αν. πρωθυπουργό της γείτονας Μπουλέντ Αρίντς. Συνωστισμός εκπροσώπων τουρκικών κομμάτων που ήρθαν για να τιμήσουν «τον πρωτοπόρο του τουρκισμού στη Δυτική Θράκη», όπως χαρακτήρισαν τον Αχμέτ Σαδίκ. Ο κόσμος της Κομοτηνής γύρισε την πλάτη στην διοργάνωση, αφού έδωσαν το παρόν μόνο οι γνωστοί και περιφερόμενοι. Στο έδαφος της Θράκης και μάλιστα διά του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της κυβέρνησης, επέλεξε η Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις που ξεκίνησαν προ ημερών σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου. Αφορμή το μνημόσυνο για τη 15η επέτειο από το θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Έτσι τη ίδια στιγμή που το πλοίο «Τσεσμέ» έπλεε στην περιοχή ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις ακτές της Αλεξανδρούπολης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Επικρατείας της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτήριζε «πρωτοπόρο της υπόθεσης του τουρκισμού στη Δυτική Θράκη» τον εκλιπόντα Αχμέτ Σαδίκ και καλούσε τους μουσουλμάνους πολίτες να μην φοβούνται γιατί «η Τουρκία είναι δίπλα τους». Το …νεκραναστημένο κόμμα Ισότητας, Φιλίας και Ειρήνης (DEB) που ίδρυσε και ηγήθηκε για πολλά χρόνια ο Αχμέτ Σαδίκ, μπορεί να μην κατάφερε να κινητοποιήσει τον απλό λαό, όμως έφερε στην Κομοτηνή την αφρόκρεμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της γείτονος, αποδεικνύοντας ότι το DEB επανέρχεται στο προσκήνιο και επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της περιοχής.

Ο υπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς προσέρχεται στο τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς

Επίσημη, αλλά χωρίς περιεχόμενο επίσκεψη, στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.
Το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασε στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης και ξεκίνησε τις επισκέψεις του από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε μία συνάντηση αστραπή ο κ. Αρίντς συζήτησε για λίγο με την γενική γραμματέα Θεοδώρα Κόκλα, ενώ και οι δύο απέφυγαν τις δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.
Στη μία ώρα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της τελετής στο τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, ο κ. Αρίντς ξεκουράστηκε στο τουρκικό προξενείο της πόλης και επισκέφτηκε την καταργημένη «τουρκική Νεολαία» ενώ είχε επαφές με ψευτομουφτήδες και άλλους παράγοντες κλπ. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε το μνημόσυνο που οργανώθηκε στην Κομοτηνή από τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» και το DEB, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το οποίο γίνεται προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα εξέλεξε νέο πρόεδρο και νέα ηγετική αμάδα. Ο Λεβέντ Σαδίκ γιος του εκλιπόντα ανέλαβε την υποδοχή των επισήμων, ενώ το γενικό πρόσταγμα στην τελετή είχε ο αντιπρόεδρος του DEB και αρθρογράφος της εφημερίδας Gundem, Οζάν Αχμέτογλου.

Ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου, είχαν τον πρώτο λόγο στη διοργάνωση του μνημόσυνου


Με χαιρετισμό του Τούρκου αν. Πρωθυπουργού η έναρξη της τελετής στην Κομοτηνή
Άσπρα στεφάνια από κόμματα της Τουρκίας, δήμους της Ξάνθης και της Ροδόπης, καταργημένους συλλόγους και τουρκικές τράπεζες, πλαισίωναν τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, ενώ φωτογραφία του βρισκόταν πίσω από το βήμα της ομιλίας. Με προσευχή από τον μουφτή Αδριανούπολης Ομέρ Ομέρ Ταστζιόγλου ξεκίνησε η τελετή και ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών από τον Οζάν Αχμέτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκογούς, εκπρόσωποι κομμάτων της Τουρκίας, βρήκαν χρόνο, ανάμεσα στις πολλές τους υποχρεώσεις, για να στείλουν χαιρετισμό για το μνημόσυνο αυτό, όπου η Τουρκία δίνει εξαιρετική βαρύτητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Θράκη είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Η οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ

ΑΡΧΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
Εκφράζοντας την χαρά του για την πρώτη του παρουσία σε μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ο κ. Αρίντς χαρακτήρισε τον εκλιπόντα …«πρωτοπόρο της υπόθεσης του τουρκισμού στη Δυτική Θράκη» και είπε ότι ο αγώνας του έχει εκτιμηθεί και θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε, «ζούμε σε αυτή τη γη για αιώνες, με την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις». Πολιτική χροιά επιχείρησε να προσδώσει στην ομιλία του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα, ώστε η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να βελτιώσει και τις συνθήκες ζωής της «τουρκικής μειονότητας». Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η χώρα του δεν δέχεται ότι «το θέμα των βακουφίων, ο μουφτής και πλήθος άλλων προβλημάτων, δεν υφίστανται...», όπως και ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Μικρότερη σε χρόνο ήταν και η ομιλία του βοηθού του προέδρου του κόμματος MHP Μετίν Τσομπάνογλου, ο οποίος αναφερόμενος στον Αχμέτ Σαδίκ, μίλησε για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του για την επίλυση των προβλημάτων των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης. Ανάλογου περιεχομένου και η ομιλία του αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος CHP περιοχής Kırklareli, Τουργκούτ Ντιμπέκ, που χαρακτήρισε ως «ήρωα» τον Αχμέτ Σαδίκ, γιατί έδωσε τη ζωή του για τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης». «Ο αγώνας του είναι οδηγός για τους συμπατριώτες του και πιστεύω ότι τους καθοδηγεί», κατέληξε ο κ. Ντιμπέκ προσπαθώντας να ανεβάσει το κλίμα.
Το μνημόσυνο ακολούθησε μεβλήτ στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής, όπου ο Τούρκος αξιωματούχος προσήλθε συνοδευόμενος από τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη

Προσευχή από Έλληνες βουλευτές και αιρετούς
Για τη συνέχιση της μνήμης και του έργου του Αχμέτ Σαδίκ προσευχήθηκαν στο Εσκί τζαμί, ο βουλευτής Αδριανούπολης από το κόμμα AKP Νετσντέτ Μπουντάκ, ο βοηθός του προέδρου του κόμματος MHP Μετίν Τσομπάνογλου, αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος CHP περιοχής Kırklareli, Τουργκούτ Ντιμπέκ, δήμαρχος Οσμάνγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ, ο πρόξενος Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, οι υποπρόξενοι Μουσταφά Ντουντάρ και Φατίχ Ακάρτζα, διοικητικός ακόλουθος του προξενείου Μουράτ Σενγκίζ, ο μουφτής Αδριανούπολης Ομέρ Ταστζιόγλου, ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης Ευρώπης» Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο πρόεδρος συλλόγων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» παραρτήματος Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος συλλόγων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» παραρτήματος Σμύρνης Σαμπρί Μουτλού, ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής «Τούρκων Δυτικής Θράκης» και ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B Μουσταφά Αλί Τσαβούς και μέλη της διοικούσας, και ανάμεσά τους οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζή, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού Χαλίτ Ερέν, ο γενικός γραμματέας συλλόγων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» Σινάν Τουρκμέν, εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, ο διευθυντής της τράπεζας Ziraat στην Κομοτηνή Νεσιμί Οζάι, ο δήμαρχος Αρριανών Μεμέτ Χαλή ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Αλή Αλή, οι κοινοτάρχες Κέχρου και Οργάνης και άλλοι.
Παρεξήγηση σημειώθηκε στο δείπνο που ακολούθησε στα Θάμνα Ροδόπης, το οποίο ήταν κλειστό για λίγους κι εκλεκτούς.
Απ’ έξω έμειναν και οι μειονοτικοί δημοσιογράφοι, που προσπάθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, ασχέτως αν ο κόσμος αυτή την φορά δεν συμμετείχε.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕ
Ανθελληνικό ντελίριο του Τούρκου αν. Πρωθυπουργού στον Εχίνο
Χίλια περίπου άτομα του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή
«Η Τουρκία είναι δίπλα σας», διαβεβαίωσε από τον Εχίνο ο Τούρκος αξιωματούχος
Μπορεί το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ να μην κατάφερε να προσελκύσει τον απλό κόσμο, όμως αυτό επετεύχθη την επόμενη μέρα στον Εχίνο της Ξάνθης, όπου οργανώθηκε νέα υποδοχή. Το πρόγραμμα του Τούρκου επισήμου, δεν γνωρίζουμε αν κοινοποιήθηκε εξ αρχής στις ελληνικές αρχές, πάντως την επίσκεψη στον Εχίνο την πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων.
Ο αν. Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν αρκέστηκε μόνο στην παρουσία του στην Κομοτηνή κι έτσι πρωί της Κυριακής περιόδευσε και στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε τα γραφεία της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Εκεί τον υποδέχτηκε με λουλούδια ο πρόεδρος της Αχμέτ Καρά, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ, που είναι και ο πρόεδρος της άτυπης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης». Ο Εχίνος ήταν η τελευταία στάση του κ. Αρίντς ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία σε κοινό περίπου χιλίων ατόμων.
Εκεί επικοινωνώντας με τον κόσμο σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο, υπερέβη τα εσκαμμένα. Δεν δίστασε να πει από μικροφώνου στην ελληνική επικράτεια διαβεβαιώνοντας τους συγκεντρωμένους: «η Τουρκία είναι δίπλα σας και μη φοβάστε». «Δεν είμαστε ξένοι σ’ αυτή τη γη. Δεν είμαστε ένοικοι ενός ξενοδοχείου ή μισθωτές σε ένα σπίτι. Ο Τούρκοι της Δυτικής Θράκης για αιώνες έχουμε ζήσει σε αυτά τα εδάφη. Είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της γης»! Θυμήθηκε βέβαια ότι οι κάτοικοι του Εχίνου είναι Έλληνες πολίτες και τους προέτρεψε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με ειρηνικό τρόπο. Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Μπουλέντ Αρίντς δέχτηκε δύο δώρα. Ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλί Τσαβούς του προσέφερε ένα κεραμικό και ο αντιπρόεδρος Οζάν Αχμέτογλου μία φωτογραφία του Εχίνου για να τον θυμάται. Ο κ. Αχμέτογλου με την ευκαιρία κάλεσε τους νέους του Εχίνου να εγγραφούν ως μέλη του DEB. Πριν αναχωρήσει οδικώς για να επιστρέψει στην Τουρκία ο κ. Αρίντς προσευχήθηκε και στο τζαμί του Εχίνου και γεύτηκε χειροποίητα εδέσματα που έφτιαξαν οι γυναίκες του οικισμού.

ΧΡΟΝΟΣ