Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Υποβρύχιες τουρκικές απειλές

Το ολοκαίνουριο υποβρύχιο του τουρκικού στρατού αναμένεται να ελλιμενιστεί στη λεγόμενη μαρίνα της κατεχόμενης Γιαλούσας το καλοκαίρι του 2011, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, που μετέδωσε χθες το δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ. Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε να κατασκευαστεί και ειδικός, καλυμμένος χώρος φύλαξης του υποβρυχίου, ώστε να μην είναι εύκολα ορατό. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος αυτός στη Γιαλούσα είχε αρχικά σχεδιαστεί ως αλιευτικό καταφύγιο από τις κατοχικές αρχές, όμως στην πορεία μετεξέλιξής της μετατράπηκε σε υπερπολυτελή μαρίνα και τώρα φαίνεται ότι θα παραχωρηθεί για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού.Προδιαγραφές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία της Τουρκίας με γερμανική εταιρεία, για ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου Τ-214ΤΝ, ανέρχεται στα 343 εκατομμύρια ευρώ έκαστο και υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου 2009. Τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκιολτσύκ, και αν και έχουν ημερομηνία παράδοσης το 2014, αυτό που προορίζεται για τη Γιαλούσα ζητήθηκε όπως είναι έτοιμο τον Γενάρη του 2011. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου υποβρυχίου είναι εκτόπισμα 1.688 τόνοι, διαστάσεις 65,3 x 6,3 x 13 μέτρα, ταχύτητα στην κατάδυση 21 κόμβοι, μέγιστο βάθος 375 μέτρα και τριανταμελές πλήρωμα.


Στόχος η ΑΟΖ μας
Φαίνεται ότι βασικό κίνητρο των Τούρκων εισβολέων είναι η ευκολότερη παρενόχλησή μας, σε σχέση με τις έρευνες που γίνονται για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η οποία εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει μάλιστα και ειδική ομάδα στη ναυτική διοίκηση της Τουρκίας, με έδρα τη Μερσίνα, η οποία έχει αυτή ακριβώς την εντεταλμένη αποστολή. Ως γνωστόν, οι Τούρκοι στο παρελθόν δεν δίστασαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εκμετάλλευσή τους από τις επίσημες Αρχές του κράτους, παρενοχλώντας επί σειρά ημερών πλοία ξένων συμφερόντων που συμμετείχαν στους προηγούμενους γύρους ερευνών. Με την προσθήκη ενός υποβρυχίου στο στόλο, επί της ουσίας αυτού του είδους οι παρεμποδίσεις καθίστανται πολύ πιο εύκολες.
Ο ελλιμενισμός ενός υποβρυχίου, που σίγουρα θα φέρει οπλισμό, αποτελεί κίνδυνο για όλη τη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ διέρχονται κρίση. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Τουρκία να αξιοποιεί το υποβρύχιό της και για λόγους επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Μεσογείου, για να προκαλέσει τους γείτονες, ιδιαίτερα λόγω της κοντινής απόστασης από το Ισραήλ.

Σημερινή