Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Τούρκοι διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες περνούν πλέον χωρίς περιορισμούς από τις Καστανιές στα χωριά του Έβρου

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε επισήμως η εφαρμογή της κοινής διακήρυξης που υπέγραψε στην Αθήνα, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφορικά με την άρση όλων των περιορισμών που μέχρι σήμερα ίσχυαν για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, εκατέρωθεν διαπιστευμένους. Η πρώτη διπλωματική διέλευση συνοδεύθηκε από τελετή στο συνοριακό φυλάκιο του Παζάρκουλε στην βορειοδυτική επαρχία της Ανδριανούπολης και στο αντίστοιχο των Καστανιών στην Ελλάδα την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, μετά από μία περίοδο 28 ετών περιορισμών στους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων. Ο Τούρκος υποπρόξενος Κομοτηνής, Οζμάν Ντουμάν, πέρασε στο Παζάρκουλε μετά από τυπικές διατυπώσεις στο φυλάκιο των Καστανιών. Ο Ντουμάν συνάντησε στο φυλάκιο του Παζάρκουλε την Ελληνίδα γενική πρόξενο Ανδριανουπόλεως, Παρασκευή Σεβελέκη. Σήμερα ενεργοποιείται η πρώτη από τις 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 15-16 Μαΐου, δήλωσε ο Ντουμάν.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έθεσαν τέρμα στους περιορισμούς που υπήρχαν σε κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων που ήθελαν να εισέρχονται στις επικράτειες αλλήλων μέσω των διαβάσεων Ανδριανουπόλεως και Καστανιών. Η νέα κατάσταση θα συνεισφέρει στην βελτίωση των Τουρκοελληνικών σχέσεων, είπε ο Ντουμάν. Η Παρασκευή Σεβελέκη είπε στα τουρκικά ότι ήταν πολύ ευτυχής και ευχαρίστησε το Τουρκικό λαό.
Πρακτικώς σημαίνει ότι όχι απλώς το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, αλλά πλέον και η ίδια η Τουρκική Διοίκηση έχουν άμεση και ευκολότατη πρόσβαση στην κρίσιμη για τα τουρκικά σχέδια περιοχή των ελληνικών χωριών του Έβρου και στα γειτονικά πομακοχώρια, των οποίων ο εκτουρκισμός αποτελεί πάγιο – και επιμελώς προωθούμενο – στόχο της τουρκικής πολιτικής.Οι καταργούμενοι σήμερα περιορισμοί είχαν τεθεί προ 28 ετών, δηλαδή, το 1982.

vatopaidi