Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Καλείται η Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli εναντίον της Ελλάδας


Με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβούλιου ζήτησε χθες ν’ αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ «στο αμέσως επόμενο διάστημα (in the near future)». Μολονότι αυτή η απόφαση δεν είναι υποχρεωτικής εφαρμογής από τις κοινοτικές χώρες, δείχνει ότι η επιρροή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στους ξένους συναδέλφους τους είναι ανύπαρκτη στο ζήτημα αυτό και ο Σλοβένος εισηγητής αυτής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ (σοσιαλιστής) ενήργησε ως εντεταλμένος εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

Πατριαρχείο
Αντιθέτως, η έκθεση προόδου της Τουρκίας ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Υπάρχουν καταχωρισμένες οι ανησυχίες του Ευρ. Κοινοβουλίου για το ότι ο νέος τουρκικός νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες συνεχίζει να μην επιλύει τα προβλήματά τους. Ειδική αναφορά γίνεται στα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης. Στην ίδια έκθεση καλείται η Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Ως προς την Κύπρο, η έκθεση καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να αρχίσει την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεών της από το νησί, να μην παρεμποδίζει τα μη πολεμικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης.

ΕΘΝΟΣ