Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Η Μόσχα περιμένει την Αθήνα


“Ήμουν στην Ελλάδα, συνομίλησα με τον πρωθυπουργό και με άλλους συναδέλφους και αισθάνθηκα ότι δεν υπάρχει καμιά εξασθένηση του ενδιαφέροντος ως προς την ενεργειακή παράμετρο της εταιρικής μας σχέσης”, είπε με βαθύ διπλωματικό νόημα ο κ. Λαβρόφ, θυμίζοντας ότι τα θεμέλια της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας μπήκαν επί παλαιότερων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο κ. Λαβρόφ πιθανότατα θα λείπει από τη Μόσχα και θα περιοδεύει στη Λατινική Αμερική τις ημέρες κατά τις οποίες θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η επίσκεψη του οποίου προετοιμάζεται με εξαιρετικά χαλαρούς ρυθμούς για τα μέσα Φεβρουαρίου. Το ελληνορωσικό πακέτο εν πολλοίς έχει περάσει στο γραφείο του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και χειρίζεται σχεδόν κατʼ αποκλειστικότητα τα ενεργειακά συμβόλαια και τις βασικές διπλωματικές κατευθύνσεις της χώρας.


Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις της υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο κ. Λαβρόφ ζήτησε το ερώτημα να απευθυνθεί πρώτα στη βουλγαρική πλευρά, καθώς “συγκεκριμένη απάντηση από τη νέα κυβέρνηση σχετικά με το εάν διατηρεί το ενδιαφέρον της γιʼ αυτό το σχέδιο δεν έχουμε λάβει... Γνωρίζω ότι και οι έλληνες συνάδελφοι θα ήθελαν επίσης πολύ να διασαφηνιστεί αυτό το ερώτημα”, πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσεως και η Μόσχα θα απαιτήσει στο εξής και από την Αθήνα να λάβει θέση και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να πιέσει με τη σειρά της τη Σόφια, ώστε να ξεκαθαριστεί οριστικά η υπόθεση.

Ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα-Τζεϊχάν
Συγκρίνοντας το σχέδιο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, το ενδιαφέρον για τον οποίον αντικειμενικά μειώνεται μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας-Τζεϊχάν, που επίσης παρακάμπτει τα Στενά αλλά μέσω του τουρκικού εδάφους, ο κ. Λαβρόφ ήταν εξαιρετικά καθησυχαστικός. Οι ρώσοι ειδικοί, που μελέτησαν τα δύο σχέδια, εκτιμούν ότι μπορούν να συνυπάρξουν και να είναι “οικονομικά κερδοφόρα”, σύμφωνα με την ευγενική διατύπωση του κ. Λαβρόφ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλοί ρώσοι αναλυτές, αλλά και παράγοντες των εταιρειών, που έλαβαν την εντολή Πούτιν να εμπλακούν στο τουρκικό σχέδιο, είναι πολύ πιο διστακτικοί, θεωρώντας ότι ειδικά σε καιρούς κρίσης μοιάζει εξαιρετικά απίθανη η ταυτόχρονη κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών με προορισμό τις δυτικές αγορές.


Αγωγός φυσικού αερίου South Stream
“Δεν εξαντλείται στην ενέργεια όλο το εύρος της συνεργασίας μας”, είπε ο κ. Λαβρόφ, ετοιμάζοντας διπλωματικά το “μαξιλαράκι”, όπου αναμένεται κατά τους φόβους πολλών να κάτσουν οι ελληνορωσικές σχέσεις, ο μόνος δυναμισμός των οποίων φαίνεται πως είχε προέλθει τα τελευταία χρόνια μόνο από τη συζήτηση των ενεργειακών σχεδίων, που ενδιαφέρουν σφόδρα το Κρεμλίνο. Δραστήρια προχωρά, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, και η προετοιμασία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στον οποίον συμμετέχει η Ελλάδα, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται οποιαδήποτε απειλή για το σχέδιο αυτό, που αποτελεί για τη Μόσχα μία από τις βασικές διόδους του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μόσχα και Κυπριακό
Η ενεργειακή - οικονομική διάσταση φαίνεται πως ενισχύεται όλο και περισσότερο στην υπόθεση του Κυπριακού, για το οποίο ο κ. Λαβρόφ είπε ότι “η θέση της Ρωσίας δεν άλλαξε ποτέ”, καλώντας μάλιστα τις ενδιαφερόμενες πλευρές “να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές που έχουν καταγραφεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Ο ρώσος ΥΠΕΞ χαιρέτισε τις απευθείας διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι στο παρελθόν είχαν καταρρεύσει όλες οι προσπάθειες διαιτησίας, όπως το σχέδιο Ανάν, και ότι “γνωρίζουμε πως καταβάλλονται προσπάθειες επιβολής συνταγών έξωθεν, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με αυτές”. Κατά τη Μόσχα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν “χωρίς καμιά πίεση από το εξωτερικό και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα”, και να συνεχίσουν να προχωρούν με την “επιτυχή” μέθοδο “από τα απλά στα δύσκολα”.
“Σε όλες τις επαφές μας με τις ενδιαφερόμενες πλευρές ζητάμε ακριβώς να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία”, είπε ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος εμμέσως και στην πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από τον ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν. Όλα δείχνουν ότι στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα χάνονται χρόνος και θέσεις επιρροής για τα όλο και πιο αδύναμα ελληνικά συμφέροντα. Ερωτηθείς για τις ρωσοτουρκικές ενεργειακές διαβουλεύσεις, που εμπλέκουν την Κύπρο, χωρίς η υπεύθυνη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ενήμερη, ο ρώσος ΥΠΕΞ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία τους, σημειώνοντας μόνο ότι ο υπό σχεδίαση αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream-2 δεν έχει ακόμη οριστική διαδρομή, αν και από δημοσιογραφικές και διπλωματικές πηγές είναι γνωστό ότι θα καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, ακριβώς απέναντι από τα Κατεχόμενα, και σχεδιάζεται να τροφοδοτεί μελλοντικά τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ και την ευρύτερη περιφέρεια της Μ. Ανατολής.
“Εάν βοηθήσει στον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο, νομίζω κανείς δεν θα έχει αρνητική διάθεση, παρά μόνο θετική, γιατί θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια του κυπριακού κράτους”, είπε επί λέξει ο κ. Λαβρόφ, γεννώντας περισσότερες αμφιβολίες από όσες προσπάθησε παρηγορητικά να διαλύσει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ