Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Τουρκία: Αντιδράσεις για το «σχέδιο Βαριοπούλα» από τον Τούρκο γενικό επιτελάρχη


Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και στην αποκάλυψη για σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος, που είχε ετοιμαστεί το 2003 με την επωνυμία «σχέδιο Βαριοπούλα». Ο στρατηγός είπε ότι «έχει παρέλθει η εποχή των πραξικοπημάτων». Μιλώντας σε ημερίδα στο Γενικό Επιτελείο, ο Μπάσμπουγ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα τα εξής: «Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας Αλλάχ Αλλάχ, πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις»; Ο στρατηγός αναφερόταν στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ», η οποία δημοσίευσε ότι το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και βομβαρδισμό δύο τζαμιών.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σχέδιο είπε ότι «το σεμινάριο σχεδιασμού έγινε πριν από επτά χρόνια. Έχουμε ξεκινήσει σχετικές έρευνες» και επισήμανε ότι οι πρώτες δηλώσεις του Επιτελείου σχετικά με το σχέδιο, είχαν γίνει με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή.
Από τα όσα είπε ο Τούρκος γενικός επιτελάρχης προκύπτει ότι οι έρευνες, που έχουν ξεκινήσει, αφορούν περισσότερο τη διαρροή, που έγινε, παρά την ίδια την κατηγορία περί σχεδίου επιβολής πραξικοπήματος.
Έκανε λόγο για δραστηριότητες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και επισήμανε ότι «υπάρχουν καθήκοντα που αναλογούν και στο κράτος, ως προς την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων αυτών».
Ανέφερε ότι έχει γνωστοποιήσει τις σχετικές «απόψεις, σκέψεις και προτάσεις» του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαρροής πληροφοριών» και ανακοίνωσε τα εξής: «Έως σήμερα έχουν γίνει 61 έρευνες σχετικά με διαρροές και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται».
Ο Μπάσμπουγ, αναφερόμενος στα περί πραξικοπήματος, είπε «αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς». Υπογράμμισε ότι «το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοί ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος». Τέλος, ο στρατηγός είπε πως «αυτό, στο οποίο πρέπει να πιστεύουν ειλικρινά όλοι οι πολίτες, είναι ότι στη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά καθεστώτα, η εξουσία αλλάζει με εκλογές και δημοκρατικές διαδικασίες».


ikypros