Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός – Σειρά επαφών – «Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας»

Αθήνα- Σειρά επαφών είχε χθες στο περιθώριο του 40ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

«Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας»
Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, είπε. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.
Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread. «Σύμμαχος» στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε. Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις «ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε». Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη. Πριν τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από το διεθνή Τύπο και του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει.

greekinsight