Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Τουρκία - Oι καταστροφές των νεκροταφείων της ελληνικής μειονότητας διερευνώνται στο πλαίσιο της επιχείρησης 'Κλωβός'


Οι ανεξήγητες καταστροφές των νεκροταφείων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη ήταν έργο σχεδιασμένο από το Στρατό στο πλαίσιο της επιχείρησης "Κλωβός", λένε σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες που παρακολουθούν προσεκτικά τις ανακρίσεις για την υπόθεση στρατιωτικής συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης. Το σχέδιο "Κλωβός" που διερευνάται από την Εισαγγελία της Κωνσταντινουπόλεως, είχε σχεδιαστεί από αξιωματικούς του Ναυτικού και είχε στόχο να προκληθούν ένταση και αποσταθεροποίηση στην τουρκική κοινωνία μέσα από επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων.
Ειδικό μέρος του σχεδίου αφορούσε τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, λένε σήμερα πηγές που είναι εξοικειωμένες με την ανάκριση. Η πρώτη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στο ορθόδοξο νεκροταφείο του Βαλουκλή. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαν καταστραφεί περισσότεροι από 90 τάφοι.

Τα νεκροταφεία βρίσκονται στις περιοχές της Χαλκηδόνας, Μπεσίκτας, στο Σκούταρι, στα Πριγκηπόνησα, στο Σαρίγερ, στο Σισλί, στο Πέρα, στο Ζεϊτίνμπουρνου, στο Μακροχώρι και στο Φατίχ. Τα των πλούσιων κοινοτήτων προστατεύονται σχετικώς καλά, αλλά τα νεκροταφεία των κοινοτήτων που δεν έχουν πλέον πολλά μέλη παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Ο τουρκικός Τύπος υπενθυμίζει σήμερα ότι ανάλογα συνωμοτικά σχέδια που είχαν επεξεργαστεί οι τουρκικές αρχές είχαν οδηγήσει στα "Σεπτεμβριανά" το 1955. Η Ε.Ε.παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Εργκενεκόν, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου "Κλωβός", που είχαν καταρτίσει αξιωματικοί των Ναυτικών Δυνάμεων και το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 65 νεκροταφεία που ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, την αρμενική και την εβραϊκή.

spynews-gr