Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Eπαναξιολόγηση αμυντικού σχεδιασμού και επικαιροποίηση ΕΜΠΑΕ - Συζήτηση για το Νέο Μαχητικό!

Σε ολική επαναξιολόγηση του αμυντικού σχεδιασμού και των εξοπλιστικών αναγκών και συνεπώς και επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώνοντας και το σχετικό δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (τ.182). Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό και σε επίπεδο ΣΑΓΕ και ΣΑΜ, "άνοιξε ο φάκελος" του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στην Διακομματική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών που επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός, Ε.Βενιζέλος. Στην χθεσινή τρίωρη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, στρατιωτική ηγεσία και ΓΔΑΕΕ έθεσαν τα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζει.

Υπό συζήτηση είναι το πρόγραμμα απόκτησης νέων SHORADs για την Στρατό Ξηράς, και εκσυγχρονισμού του τροχαίου υλικού. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «Γίνεται συζήτηση για τις υψηλές δαπάνες των εξοπλισμών, αλλά μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δαπάνη αυτή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από άλλες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, όπως η υγεία, η ενέργεια κλπ». Σε ότι αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό, σημείωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν ειδικές μόνιμες επιτροπές εντός της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών, καθώς και η ειδική ολιγομελής διακομματική επιτροπή με την προσθήκη τεχνοκρατών, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τις συμβάσεις. Πάντως σημείωσε ότι "Πάντα υπάρχει και η πολιτική διάσταση στους εξοπλισμούς".
Η επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ δεν θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών τα 15 μεγάλα προγράμματα καλύπτουν το 85% του ΕΜΠΑΕ και αν περιληφθούν και άλλα πέντε προγράμματα φτάνουμε στο 95% του ΕΜΠΑΕ. Το οποίο συνολικά φτάνει στα 25,6 δις ευρώ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, εκτός από τα προγράμματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως των ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL και των γαλλικών φρεγατών FREMM, η επικαιροποίηση αφορά τα εξής προγράμματα: Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, ΝΑΠΕΕ (εκπαιδευτικό αεροσκάφος), ελικόπτερα SAR, πυρομαχικά αρμάτων, μεταφορικά ελικόπτερα για τον Στρατό Ξηράς, τα υποβρύχια 209/1400, αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, εκσυγχρονισμός αεροσκαφών κλπ. Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προμηθειών, επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί ο νέος νόμος, ο οποίος θα είναι εναρμονισμένος με τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά "υπάρχουν και οι διακρατικές συμφωνίες οι οποίες επιτρέπονται και από την κοινοτική νομοθεσία και βάσει αυτών μπορούμε να υπογράφουμε συμβάσεις". Εδώ ακολουθεί η νέα κυβέρνηση την πεπατημένη της προηγούμενης που προτιμούσε τις διακρατικές-άσχετο αν δεν υπέγραψε καμία. Πάντως η αναφορά του αυτή θεωρήθηκε ότι αφορούσε την σύμβαση για τα ρωσικά BMP-3HEL και τις φρεγάτες FREMM. Για τα πρώτα, υπάρχει η διακρατική συμφωνία-πλαίσιο και η κύρια σύμβαση θα είναι ένα είδος παραρτήματος της διακρατικής, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις φρεγάτες.

defencenet