Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Νέα παραβίαση από το Ισραήλ του εναέριου χώρου του Λιβάνου


Συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων του Λιβάνου άνοιξαν σήμερα πυρ προς την κατεύθυνση ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πετούσε πάνω από τομέα του νοτίου Λιβάνου, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τον λιβανικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε ο στρατός του Λιβάνου. "Εχθρικό ισραηλινό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος" πέταξε σήμερα το πρωί πάνω "από τον τομέα Μπιντ Τζμπέιλ (στο νότιο Λίβανο) σε μέσο ύψος", διευκρινίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του. "Οι συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων του στρατού άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση του αναγνωριστικού αεροσκάφους, αναγκάζοντάς το να πάρει ύψος προτού εγκαταλείψει τον λιβανικό εναέριο χώρο", προσθέτει ο στρατός.
Ο λιβανικός στρατός δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά τέτοια ανακοινωθέντα που γνωστοποιούν ισραηλινές παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου. Ωστόσο ανοίγει πυρ μόνον όταν τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των συστοιχιών αντιαεροπορικών όπλων που διαθέτει.
Ο ΟΗΕ θεωρεί κάθε πτήση πάνω από το λιβανικό έδαφος από την ισραηλινή αεροπορία παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε δηλώσει στις 10 Νοεμβρίου ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Λίβανο Μάικλ Ουίλιαμς.
"Από όσο γνωρίζω --και μπορεί να κάνω λάθος-- ίσως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν υποβάλλεται (όπως ο Λίβανος) σε ένα τέτοιο καθεστώς αυθαίρετης εισόδου για αεροπορική παρακολούθηση", είχε σημειώσει.
Η απόφαση 1701 οδήγησε στη λήξη των εχθροπραξιών του πολέμου που έγινε το καλοκαίρι του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

ikypros